BIST Kasım`ı 3. sırada tamamladı

BIST Kasım`ı 3. sırada tamamladı
Güncelleme:

BIST100 endeksi, Kasım ayı genelinde yüzde 7,59 yükselerek, dünyada 3'üncü oldu.

BIST100 endeksi, Kasım ayı genelinde yüzde 7,59 yükselerek, dünya genelinde en fazla kazanç sağlayan üçüncü gösterge endeks oldu.
 
Borsa İstanbul 100 (BIST 100) Kasım'da dünyanın en çok yükselen üçüncü gösterge endeksi oldu. BIST 100 günü 31 Mayıs 2013 tarihinde 85.990 puan olan kapanışın üzerine çıkarak 86.168,66 puandan tamamladı.

BIST 100, özellikle OPEC'in üretim kotasını sabit bırakma kararının ardından petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşün cari açık ve enflasyonda bir rahatlama sağlamasının da etkisiyle Kasım ayı genelinde yüzde 7.59  yükseldi. Böylece 93 borsa arasında en fazla yükseliş kaydeden üçüncü hisse senedi endeksi BIST 100 oldu. Ayı zirvede tamamlayan endeks ise yüzde 14.25 artış sağlayan Şanghay SE Bileşik Endeksi oldu.

Petrol ve S&P destekledi

BIST 100'deki yükselişin en önemli sebebi hiç şüphesiz varil başına 70dolar seviyesine gerileyerek 4.5 yılın en düşüğünü gören petrol fiyatlarıydı.

Bloomberght'nin haberine göre, BIST 100'deki rallinin bir diğer sebebi de, geçen Cuma gelen Standard & Poor’s'un (S&P) kredi notunu ve görünümü değiştirmeme kararı oldu. S&P Türkiye’nin BB+ notunu ve negatif görünümünü teyit ederken, Türkiye'nin bu yılki gayri safi yurtiçi hasılaperformansının en önemli unsuru olarak net ihracatı gördüğünü, iç talebin düşük olduğunu, liranın ise zayıfladığını belirtti. Açıklamada ayrıca "Türkiye'nin büyüme potansiyelinin, özel sektörün büyük ve açık dövizpozisyonu gibi süregelen dış kırılganlıklardan kötü etkilendiğini düşünüyoruz" ifadeleri yer aldı.

Analistler, düşen petrol fiyatlarının cari açık ve enflasyon taraflarında, dolardaki gerileyişin de sürmesi halinde Türkiye için olumlu katkı yapacağını belirtiyor.

Ekonomist Arda Tunca bu durumu "Fiyatların 65 dolara kadar gerileyebileceği yönündeki yorumlara katılıyorum. Türkiye açısından ise doların da yardımı olursa, enflasyon tarafında elimizi rahatlatacaktır" dedi.