Bm Genel Sekreter Yardımcısı Ve İnsani Yardımlar Koordinatörü Stephen O’brıen’dan Tika’ya Ziyaret

Bm Genel Sekreter Yardımcısı Ve İnsani Yardımlar Koordinatörü Stephen O’brıen’dan Tika’ya Ziyaret

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani Yardımlar Koordinatörü Stephen O'brien ve beraberindeki heyet, Türk İşbirliği ve Koordinasyon...

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani Yardımlar Koordinatörü Stephen O'brien ve beraberindeki heyet, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam'ı ziyaret etti.

BM Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani Yardımlar Koordinatörü Stephen O'Brıen, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam'a nezaket ziyaretinde bulundu. Görüşmede BM Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani Yardımlar Koordinatörü O'Brien'a OCHA New York Ofisi Özel Kalem Müdürü Daniel Pfıster, OCHA Türkiye Şefi Barbara Shenstone, OCHA Türkiye Şef Yardımcısı Arzu Hatakoy, Suriye Krizi Bölgesel İnsani Yardımlar Koordinatör Yardımcısı Raul Rosende, Dünya İnsani Zirvesi Baş Sekreteri Jamilah Mahmoud, Dünya İnsani Zirvesi Sekretaryası'ndan Merwat Shelbaya, Dışişleri Bakanlığı Başkatibi Gökçe Gül Yılmaz eşlik etti. Görüşmeye TİKA'dan ise Orta Doğu ve Afrika (ODAF) ve Dış İlişkiler ve Ortaklıklar (DİOD) Daireleri Başkanları Keman Özdemir ve Mehmet Yılmaz, TİKA Hukuk Müşaviri Mehmet Parlak, TİKA Uzmanları Füsun Gür ve Esin Acar Ergin ile TİKA Uzman Yardımcısı Burak Güner katıldı.

BM Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani Yardımlar Koordinatörü O'Brien, Türkiye programlarının çok yoğun geçtiğini belirterek, Türkiye'de önemli görüşmeler yaptıklarını ve bunlardan bir tanesini daha yapmak üzere TİKA'da bulunduklarını kaydetti. O'Brien, Suriyeli ve Iraklı mültecilere yönelik yapılan yardımlar için de teşekkürlerini iletti.

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ise, TİKA'nın asıl görev alanının sürdürülebilir kalkınma yardımları olduğunu ancak dünyada ani gelişen krizlerin TİKA'yı insani yardım alanına soktuğunu, bu konuda TİKA olarak her zaman görevde olduklarını ifade etti. Çam, uluslararası terminolojide sığınmacı/mülteci ya da kaçak göçmen olarak adlandırılan kişileri Türkiye olarak "misafir" olarak gördüklerini belirterek, dört yıldan fazla bir süredir de ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını kaydetti. TİKA olarak herhangi bir insani yardım talebini alır almaz işe koyulduklarını dile getiren Çam, geçtiğimiz kış Lübnan'da yaşanan trajediyi örnek olarak verdi. Her nerede bir kriz varsa TİKA olarak oraya koştuklarını ifade eden Dr. Çam, "Kış mevsiminde Lübnan'da çocukların soğuktan dondukları haberini alır almaz TİKA olarak kış şartlarına karşı insanları koruyacak her türlü yardım malzemesini ilgili kişilere ilettik. Sadece bunlarla sınırlı kalmadığımızı Irak'ta, Ukrayna'da, Myanmar'da, Somali'de kısacası her nerede bir kriz varsa TİKA olarak oraya koşuyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bugün bir kriz coğrafyasının tam ortasında yer aldığını, ülke olarak çevredeki barışı tesis etmeye çalıştığını söyleyen Çam, salt insani yardımların krizlerin çözümüne olanak sağlamayacağını belirtti. Ayrıca krizleri önleyici faaliyetlerin de kriz anında ve sonrasında gösterilen refleks kadar önemli olduğunu vurgulayan Çam, bu konuda Somali örneğini vererek, Türkiye'nin 2011 yılında Somali'ye yönelik büyük bir insani yardım kampanyası başlattığını, bizzat dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkeye gittiğini ve sonrasında Türkiye'nin bu insani yardımı kalkınma yardımları ile desteklediğini ve Somali'nin kaderini değiştirdiğini anlattı.

O'Brien, bugün birçok donörün OECD-DAC tarafından koyulan kriterleri karşılayamadığını, uluslararası toplantılarda vaat edilenlerin yerine getirilemediğini belirtti. O'Brien, kalkınma yardımları ve insani yardımlar arasındaki birbirini tamamlayıcı unsura dikkati çekerek, TİKA ve AFAD arasındaki uyumun örnek alınması gerektiğini ifade etti. Mayıs 2016'da İstanbul'da düzenlenecek olan İnsani Yardım Zirvesi'ne de değinen BM Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani Yardımlar Koordinatörü O'Brien, Türkiye'nin çabalarının bu zirvede öne çıkarılması ve tüm dünyaca örnek alınması gerektiğini bildirdi. O'Brien, zirvenin insani yardımlar açısından bir varış değil çıkış noktası olduğuna değinerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: İHA