BM Temsilcisi isyan etti

BM Temsilcisi isyan etti
Güncelleme:

BM temsilcisi Carol Batchelor, Suriye'deki olaylarla ilgili isyan etti.

Birleşmiş Milletlerin yetkilileri Suriye'deki katliam karşısında susarken, BM temsilcileri Ankara'daki toplantıda kendilerini eleştirdi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Dr. Fuat Oktay, Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği (UNHRC) Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor ve UNICEF Türkiye Temsilcisi Ayman Abulaban, 250 bini Türkiye'de olmak üzere sayısı 1 milyonu aşan mülteci çocukların durumuyla ilgili ortak basın toplantısında gelinen son durumla ilgili bilgiler verdi.

TARİH BUNU HATIRLAYACAK

BM Temsilcisi Batchelor, 'Utanç verici bir tabloyla karşı karşıyayız. 1 milyon çocuktan bahsediyoruz. Aslında 1 çocuk bile bu duruma düşmemeli. Son 2 yılda bu konuya siyasi bir çözüm bulunamadı. Biz uluslararası camiaya bunun için çağrıda bulunuyoruz. Ayrıca insani yardımlar konusunda desteklerin artırılması çağrımızı da yineliyoruz' dedi. Batchelor, bu çocuklara bir gelecek sağlanmasının önemine dikkati çekerek, 'Türk hükümetine ve Türk halkına müthiş cömertlikleri ve misafirperverlikleri için bir kez daha teşekkür ediyoruz. Bu kriz sırasında yapılanlar unutulmayacak. Yardımlar konusunda çok yüksek rakamlar harcanıyor. Tarih bunu hatırlayacak' ifadesini kullandı.

UNICEF Türkiye Temsilcisi Abulaban ise 'Bu sayılar bize çok daha fazla acı verir hale geldi. Trajedinin bir an önce son bulması, küresel toplumun iradesi ve siyasi çözümle olabilir. Bugün bu durumda olmamız, işin başında çözüm bulmadığımız için' dedi.

Yeni bir BM fikri taraftar bulacaktır

Mısır'da darbecilerin demokrasi yanlılarının barışçıl gösteri yapanlara yönelik katliamı ve son olarak Şam'da binden fazla insanın kimyasal silahlarla öldürülmesi karşısındaki tavrı eleştirilen BM'nin yapısı daha fazla tartışılmaya başlandı.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) üyesi Araştırmacı Dr. Ali Nihat Özcan, BM'nin yapısının ciddi anlamda eleştirildiğini belirterek, 'Böyle bir iyi niyet olmasına rağmen yeni BM fikrinin uygulanması, farklılıklar barındıran bir dünyada oldukça zor' dedi. Özcan, 'Bunun yanlış olduğunu herkes biliyor. Ancak BM'nin kuruluşunu ortaya çıkaran fikirler, I. Dünya Savaşı'nda başlayıp II. Dünya Savaşı sonunda şekillenebildi. Dolayısıyla yeni BM fikrinin de zaman içinde geliştirilmesi gerekiyor. Bu fikrin hayata geçirilmesi şu an oldukça zor ama bu fikir gittikçe taraftar bulacaktır' dedi.

ORTA VE UZUN VADEDE OLABİLİR

Yeditepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, 'BM Güvenlik Konseyi'nin veto hakkından bir çok ülke memnun değil. Bugün gelinen noktada Türkiye yükselen bir güç ve bundan statükocu ülkeler rahatsız. Orta ve uzun vadede değişiklikler olabilir' dedi.