Böbrek Dostu Gilaburu Dalından Toplanmaya Başlandı

Böbrek Dostu Gilaburu Dalından Toplanmaya Başlandı

YOZGAT'ın Çandır İlçesi'nde böbrek hastalıklarının tedavisinde kullanılan gilaburu bitkisinin olgunlaşan meyveleri toplanmaya başlandı. Çandır Ziraat Odası Başkanı Kır, bölgede yıllık 20 ton civarında toplanan gilaburu meyvesinin ekonomiye...

YOZGAT'ın Çandır İlçesi'nde böbrek hastalıklarının tedavisinde kullanılan gilaburu bitkisinin olgunlaşan meyveleri toplanmaya başlandı. Çandır Ziraat Odası Başkanı Kır, bölgede yıllık 20 ton civarında toplanan gilaburu meyvesinin ekonomiye kazandırıcak tesis için proje hazırladıklarını söyledi.

Yozgat'ın Çandır, Çayıralan ve Boğazlıyan ilçelerinde su kenarlarında kendiliğinden yetişen gilaburu bitkisinin olgunlaşan meyveleri toplandıktan sonra salamura yapılıp saklanırken, kış aylarında ise meyve suyu olarak tüketiliyor. Böbrek hastalıklarının tedavisinde ve böbrek taşının düşürülmesinde kullanılan gilaburunun ekonomiye kazandırılması gerektiğini belirten Çandır Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kır, "Çandır ile birlikte komşu Çayıralan ve Boğazlıyan ilçeleriyle Kayseri'nin bazı ilçelerinde yetişmekte olan gilaburunun meyve suyu olarak seri üretim yapılması amacıyla 1994 yılında belediye öncülüğünde bir çalışma yapıldı. Ancak kaynak bulunamadı. Halkımız kendi topluyor" dedi.

Kır, "Gilaburunun ekonomiye kazandırılması amacıyla ilçemizde tesis kurmaları konusunda işadamları ve yatırımcılarımızla görüşmelerimiz oldu, davetler yaptık. Ancak bir sonuç alamadık. Şimdi, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ile bir görüşme yapacağız. Hazırlayacağımız projeye mali kaynak temin edebilirsek, bunu odamız öncülüğünde hayata geçirmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

BÖBREK DOSTU GİLABURU DALINDAN TOPLANMAYA BAŞLANDI

BÖBREK DOSTU GİLABURU DALINDAN TOPLANMAYA BAŞLANDI

BÖBREK DOSTU GİLABURU DALINDAN TOPLANMAYA BAŞLANDI