Bonzai, zehirlenme ve intiharları artırdı

Bonzai, zehirlenme ve intiharları artırdı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tülin Fidan, bonzainin içine etkisini artırmak için fare zehiri gibi 400’den fazla kimyasal madde katıldığı...

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tülin Fidan, bonzainin içine etkisini artırmak için fare zehiri gibi 400’den fazla kimyasal madde katıldığı tespit edildiğini söyledi. Fidan, "Bonzai gibi maddeler, internet üzerinden kolaylıkla ulaşılabilmekte. Söz konusu maddeler tütsü, parfüm, bitki büyüme düzenleyicisi ve potpori adı altında satılmakta. Bonzai kalp krizi, böbrek yetmezliği gibi ölümcül nedenlere sebep olmakta. Son dönemlerde bonzai kaynaklı zehirlenme ve intiharlarda büyük oranda artış yaşanmakta." dedi.

Yrd. Doç. Dr. Fidan, sentetik kannabinoidlerin genel olarak Avrupa’da ‘spice’, ABD’de ‘K2’, Türkiye’de ise ‘Bonzai’ ya da ‘Jamaika’ olarak adlandırıldığını anlattı. Bonzainin toz halinde üretilip dünyaya dağıtıldığını aktaran Fidan, daha sonra bu tozun aseton ya da metanol gibi çözücüler kullanılarak bitki yapraklarının üzerine püskürtülerek kurutulduğunu belirtti.

İNTERNETTE TÜTSÜ, PARFÜM, POTPORİ VE BİTKİ BÜYÜME DÜZENLEYİCİSİ ADI ALTINDA SATILIYOR

Bu karışımların paketlenerek satıldığını vurgulayan Fidan, "Bonzainin içine etkisini artırmak için fare zehiri gibi 400’den fazla kimyasal madde katıldığı tespit edilmiştir. Bu maddelere internet üzerinden kolaylıkla ulaşılabilmekte olup, söz konusu maddeler tütsü, parfüm, bitki büyüme düzenleyicisi ve potpori adı altında satılmakta." diye konuştu.

ÜZERİNDE ‘İNSANLAR İÇİN KULLANIMI UYGUN DEĞİLDİR’ YAZILI İBARELER İLE SATILIYOR

Bu maddelerin ‘insanların kullanımı için uygun değildir’ veya ‘18 yaş altındakiler için uygun değildir’ gibi aldatıcı ibareler içeren paketlerle satıldığına dikkat çeken Fidan, dozaj ve içerik açısından yapıları tam olarak bilinmeyen bu maddelere özgü düzenlemelerin bulunmaması nedeniyle, kötüye kullanılan tasarım/sentetik maddeler olarak bonzainin artan tüketimi, kamu sağlığı kurumları için ciddi bir problem haline geldiğini kaydetti. Bonzai sonucu akut zehirlenme belirtilerinin saniyeler, dakikalar veya saatler içerisinde başladığını ifade eden Fidan, süresi değişken olsa da etkilerinin saatlerce sürdüğünü, hatta 24 saate kadar uzayabildiğini dile getirdi.

Bu maddelerin psikoaktif etkilerinin aşırı neşelilik ile korku, panik hali, gerçeği değerlendirmede bozulma, olmayan sesler duyma ve hayaller görme, zihinsel becerilerde bozulma, bilinç değişiklikleri şeklinde olduğunu belirten Fidan, akut fiziksel etkilerinin ise aşırı terleme, bulantı-kusma, iştah değişiklikleri, göz bebeklerinde büyüme, ağız kuruluğu, hipertansiyon/hipotansiyon, göğüs ağrısı, kalp atım hızında artma/azalma, solunum durması şeklinde olduğunu vurguladı.

KALP KRİZİ VE BÖBREK YETMEZLİĞİ GİBİ HAYATI TEHLİKEYE SOKAN DURUMLARA YOL AÇIYOR

Bonzainin dikkat, konsantrasyon, hafıza ve motor becerilerde bozulmalara yol açtığını aktaran Fidan, şöyle dedi: "Bonzai kullanımına bağlı epileptik nöbetler görülebilmekte. Bonzai kalp krizi, böbrek yetmezliği gibi hayatı tehdit eden durumlara yol açabilmekte. Bonzai ayrıca kullanan kişiyi olası tehlikeli durumlara sokabilen ve hatta ölüme yol açabilen düşünce bozukluğu ve hayallerle ilişkili olduğu için tehlikeli."

BONZAİ KULLANIMINA BAĞLI İNTİHARLAR ARTTI

Son zamanlarda bildirilen zehirlenmelerin yanında, bonzai kullanımını takip eden intiharların sayısında da artış görüldüğüne dikkat çeken Fidan, uzun süreli bonzai kullanımından sonra bağımlılık belirtilerinin geliştiğini kaydetti. Fidan, şöyle konuştu: "Bağımlılık oldukça hızlı gelişmektedir. İçeriklerine sürekli olarak yeni ve ölümcül maddeler eklenmesi. İnternetten kolay ulaşılabilir olmaları. Esrara benzer şekilde ancak daha güçlü etki yaratmaları ve esrara göre daha tehlikeli olmaları. Hayatı tehdit eden/ölümcül sonuçları nedeniyle bonzai adı ile satılan ürünler Türkiye’de mücadele edilmesi gereken önemli bir sorun haline gelmiştir." CİHAN