Booking resmen yasaklandı ! Şirketten ilk açıklama

Booking resmen yasaklandı ! Şirketten ilk açıklama
Güncelleme:

Online rezarvasyon sitesi Booking.com, Türkiye'de resmen yasaklandı.

TURSAB'ın başvurusu üzerine mahkemenin booking.com hakkında kapatma kararı vermesinin ardından bugün itibariyle operasyonlar durduruldu. Booking.com sitesine girip rezervasyon yapmaya çalışanlar şu anda Türkiye'den hiçbir tesise ulaşamıyor. 

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) tarafından, birlik üyesi seyahat acentalarına karşı gerçekleştirilen haksız rekabetin önlenmesi amacıyla açılan davada, Online rezervasyon portalı Booking.com’un Türkiye'deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararı verilmişti.

Söz konusu mahkeme kararının ardından bugün booking.com üzerinden rezervasyon yapmak isteyenler, istedikleri tesislere ulaşamadıklarını gördü. Site üzerinden arama yapıldığında, sadece Türkiye için ilgili bölge ile ilgili tesis çıkmıyor ve hata mesajı alınıyor.

Booking resmen yasaklandı ! Şirketten ilk açıklama - Resim : 1

BOOKING.COM'DAN AÇIKLAMA

Öte yandan konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Booking.com karara karşı olduğunu ve temyize götüreceğini belirtti. Açıklamada, "Bir elektronik ticaret ve teknoloji şirketi olarak, Türk müşterilerin tüm dünyadan konaklama karşılaştırma ve rezervasyonları yapmalarını şeffaf ve kolay bir platformda sunarak pazarda sağlıklı bir rekabetin oluşmasına katkıda bulunuyoruz" denildi.  Ayrıca, Booking.com'un 13.000 Türk işletmesinin müşterilerine konaklama hizmeti sunmasına yardımcı olunduğu da belirtildi.

"REKABETLE İLGİLİ HUSUSLARDA ENGELLEME YAPAMIYORUZ"

BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan da kendilerine bu yönde bir şey ulaşmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Biz de gazetelerde bu durumu okuduk. Yalnız şöyle bir durum var; bizim mevzuatımızda rekabete aykırı işlem nedeniyle internet sitesi kapatmaya ilişkin bir hüküm yok. Bu kararı kimin verdiğine bakarız. İnternet sayfası engellemeyle ilgili merciler belli. O mercilerden gelecek kararı görmemiz lazım. Benim gazetelerde okuduğum şekliyle engellemek mümkün değil." 

Booking.com'a erişilmeye çalışıldığında Türkiye'deki otellere rezervasyon yapılamadığını ancak yurt dışındaki otellere rezervasyonun gerçekleştirilebildiğinin hatırlatılması üzerine Sayan, "Normalde bizim yaptığımız şey, siteye tamamen erişimi engellemek şeklinde oluyor. Booking.com'da eğer belirttiğiniz gibi bir durum varsa kendisi bu kararın gereğini kendi kendine yerine getirmiştir. Bizim açımızdan bunun engellenmesi gibi bir durum söz konusu değil." şeklinde konuştu.

Sayan, bu kararın diğer online rezervasyon portallarını etkileyip etkilemeyeceğine yönelik soru üzerine de, şunları kaydetti:

"Haberlerde yer alan hususlar rekabetle ilgili hususlar. Bundan dolayı biz engelleme yapamıyoruz. Bizim engelleme yaptığımız durumlar, kamu güvenliği, kişi hak ve özgürlüklerinin korunması ile ilgili durumlar. Ticari olarak katalog suçlar var, uyuşturucu madde temini gibi... Otel rezervasyonunda rekabetin engellenmesi katalog suçlara girmiyor."

"Mahkeme kararıyla ilgili bir yazı elinize ulaştığında nasıl bir yol izleyeceksiniz?" sorusuna da Sayan, "Bunu neye dayandırarak söylediklerini görmeden bir şey demem mümkün değil. İcraata uygunsa uygulanır ama rekabetle ilgili hususla site erişime kapatılamaz" yanıtını verdi.

KAÇ KİŞİ KULLANIYOR?

Booking.com'u Türkiye'de kullanan kişi sayısı ocak ayında aylık bazda 1 milyon 806 bin 349 kişi. Her bir ziyaretçi ortalama 16 otel görüntülüyor ve ayda toplamda 1.8 milyon kişi 28 milyon 747 bin 887 sayfa geziyor. Bir kişi ortalama 30 dakika booking.com sayfasında kalıyor.

Etiketler türsab booking