Borçla kurban kesilir mi ?

Borçla kurban kesilir mi ?
Güncelleme:

Diyanet İşleri Başkanı, yaklaşan Kurban Bayramı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Hiç kimse kendisini ve çocuklarını zor durumda bırakarak, borç ederek, başka yerlerden paralar temin ederek kurban kesmesin" dedi. 

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez,  Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu tanıtım toplantısında konuştu. Türkiye Diyanet Vakfı Kocatepe Konferans Salonu’nda gerçekleşen törende konuşan Görmez, "Bize emredilen bütün ibadetlerin gayesi aslında kurbandır. Kurban Rabbimize yakın olmaktır. Bugün insanlığın yaşadığı en büyük sorun insanlığın Rabbinden uzaklaşmasıdır. Bütün ibadetlerin gayesi olan kurbiyeti ifade eden bir kelimedir kurban. Kurban ahde vefadır, kurban sadakattir, kurban fedakarlıktır, kurban vefadır. Bize bütün bu duyguları öğreten bir ibadettir aslında. Bütün ilahi dinlerde üzerinde durulan en önemli hususlardan bir tanesi ibadetlerin mana ve hikmetidir. Bunları kaybettiğiniz zaman birer şekle dönüşür. Onun için hem kurban, hem hac, hem diğer bütün ibadetlerimizde buna dikkat etmeliyiz" dedi 
 
"HİÇ KİMSE BORÇ EDEREK KURBAN KESMESİN"  
 
Hac ibadeti ve kurban ibadetinin birbirinin ayrılmaz parçası olduğuna vurgu yapan Görmez, "Kurban aynı zamanda hac ibadetinin bir hükmüdür, önemli bir parçasıdır. İslam’ın çok önem verdiği, tarih boyunca var olan çok önemli bir ibadettir. Dünya Müslümanlarının temsilcileri hac ibadetini ifa ederken, evlerinde kalan Müslümanlar da hali vakti yerinde olanlar kurban keserek bu ibadete katılırlar. Hali vakti yerinde olmayanlar da o kurbanı kesmiş sayılırlar. O ibadete katılmış olurlar. Yüce Rabbimiz hiçbir Müslüman’a çekemeyeceği yükü yüklememiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı’na en çok sorulan sorulardan bir tanesidir. Benim varlığım yok, ben zengin değilim ama kurban kesmek istiyorum. Hatta bankadan kredi alabilir miyim gibi yollarla, borçlanarak kurban kesmeye kalkışır, kendisini ve ailesini zor durumda bırakan fakir kardeşlerimizin varlığını biliyoruz. Bilsinler ki cenabı Hakk onlardan böyle bir şey istememiştir ve onlarda aslında bizatihi kurban kesen kardeşleriyle birlikte o Allah’a yakınlık sürecine katılmış olurlar. Dolayısıyla hiç kimse kendisini ve çocuklarını zor durumda bırakarak, borç harç ederek, başka yerlerden paralar temin ederek, eğer zengin değil ise kurban kesecek konumda değilse, kendisini böyle bir sorumluluğun altına sokması doğru değildir. Ancak kurban kesen kardeşlerimiz de kesmeyen kardeşlerimizi adeta kesmiş gibi bu süreçlere katarlar, birlikte kurbanın o kurbiyetinden ifade ederler" diye konuştu. 
 
KURBAN KESİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
 
Kurban kesilirken dikkat edilmesi gereken hususları belirten Görmez, şu ifadelere yer verdi: 
 
"Bunlardan  bir tanesi, kurban ibadetini ifa ederken mümin şefkatini ve merhametini asla elden bırakmayacak. Keseceği hayvana karşı şefkatli ve merhametli olacağız, İslam’ın o usullerine göre. Üzerinde durduğumuz, sürekli ikaz ettiğimiz ikinci husus da bizi Allah’a yakınlaştıracak ibadeti ifa ederken, bizi ondan uzaklaştıracak davranışlardan uzaklaşmalıyız. Kurban bizi Allah’a yakınlaştıran bir ibadet. Bu ibadeti ifa ederken bizi ondan uzaklaştıracak her türlü davranıştan uzak durmalıyız. Usulüne aykırı sağda, solda, sokakta, hayvana eziyet ederek, usulünü bilmeden hayvanı kesmememeliyiz. Bütün müftülerimize, bütün vaizlerimize çağrıda bulunuyorum; Kurban Bayramı’ndan önceki vaazlarınızda, cuma vaazlarınızda, kurban vaazlarınızda, diğer konuşmalarınızda Kurban Bayramı’na kadar bu konu üzerinde ısrarla durun, durmaya devam edelim. Hiçbir menfi örnek yaşanmasın." 
 
"9 HACI ADAYIMIZ HAKK’IN RAHMETİNE KAVUŞMUŞTUR" 
 
Görmez, hac ibadeti sırasında bugün itibariyle 9 hacı adayının hayatını kaybettiğini belirterek, "Bu sene toplam 61 bin 436 hacımız, Kıbrıs’taki kardeşlerimizi de katacak olursak 61 bin 436 hacımızın içinden 7 bin 749 hacımız da Avrupa’da yaşayan, Amerika’da, Avustralya’da, yani dünyanın muhtelif yerlerinde yaşayan kardeşlerimiz de aynı şekilde inşallah bu sene hac ibadetini ifa etmiş olacaklar. Bu sene 61 bin 436 hacımız Türkiye’den, 7 bin 749 hacımız da Avrupa’dan hac ibadetlerini ifa etmek için bize müracaatlarını yaptılar. Hacılarımızın üçte ikisi şu anda Mekke’de, Medine’de ibadetlerini yapmaya başladılar. Geriye kalan üçte biri de inşallah en son ayın 28’ine kadar bu ibadete katılmış olacaklar. Bu hacılarımız için 3 bin 844 arkadaşımızı görevlendirmiş bulunuyoruz. Bunun 550’si sadece sağlık görevlisi, din görevlisi, kafile başkanı. Bugün itibariyle 9 hacı adayımız Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur. Bunlardan sadece 1 tanesi trafik kazası, diğerleri kalp krizi. Cenabı Hakk’tan kendilerine rahmet diliyorum" ifadelerine yer verdi.