Borcunu ödeyene ''hemen maaş'' müjdesi

Borcunu ödeyene ''hemen maaş'' müjdesi

Emeklilik yaşını doldurmasına rağmen borcu olan Bağ-Kurlulara büyük müjde.

Emeklilik yaşını doldurduğu halde prim borcundan dolayı emekli olamayan Bağ-Kur’lular, borçlarını kapattıkları takdirde hemen aylık bağlatabilecek. Şimdiye kadar birikmiş 8 milyar liralık toplam prim borcu için sadece 160 bin Bağ-Kur’lu başvuru yaptı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Selim Bağlı’nın verdiği bilgiye göre, 1 milyon 790 bin Bağ- Kur’lunun kuruma 8 milyar lira prim borcu bulunuyor. Borçların yeniden yapılandırılması için tanınan sürenin dolmasına sadece 2 hafta kalmasına rağmen, ödeme kolaylığından yararlanmak için başvuranların sayısı 160 bin kişide kaldı. Bunların yeniden yapılandırma kapsamındaki borçtutarı ise 850 milyon lira. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç/Tahsin Akça'nın haberine göre bir başka ifadeyle, borcu bulunan 10 Bağ-Kur’ludan sadece 1’i 18 taksitle 36 ayda borcunu kapatma hakkını kullandı.

SSK’da ise başvurular nispeten daha yüksek oldu. Toplam 48 milyar lira borcu olan 1 milyon 361 bin mükelleften 400 bini, 12 milyar liralık borçlarını yapılandırdı. Borcu olan her 10 SSK’lıdan 4’ü, yeniden yapılandırma başvurusu yaptı. Prim borcu olan Bağ- Kur’lular, emeklilik yaşını doldurmuş olsalar da borçlarını ödeyemiyorlar. Hem kendileri hem de aile fertleri sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorlar.

SGK, borcunu peşin ödeyerek kapatmak isteyen Bağ-Kur’lular için kamu bankaları başta olmak üzere bazı bankalarla anlaşmış bulunuyor. Bu bankalardan kredi kullananlar borcu kapattıkları tarihten itibaren emekliliğe hak kazanıyor. Kredi taksitleri de emekli aylıklarından kesiliyor.
Şirket ortakları, köy ve mahalle muhtarları, tarım Bağ-Kur’luları ve milyonlarca esnaf için bu aydan itibaren yeni bir dönem başladı. Bu kişilerin Bağ- Kur primleri artık prime esas kazançlarının yüzde 34.5’i yerine yüzde 29.5’i üzerinden alınacak. Prime esas kazanç asgari ücret ile bunun 6.5 katı arasında belirlenebiliyor. Bu da 2016 yılı için bin 647 lira ile 10 bin 705 lira arasında paraya tekabül ediyor.

Habertürk