Boşanmak isteyen kadına kurşun

Boşanmak isteyen kadına kurşun

Yakınları tarafından öldürülen kadın sayısı 7 ayda 174 oldu.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun “Kadın Cinayetlerinin Gerçekleri” adlı araştırmasından çarpıcı sonuçlar çıktı. Platform, 2014 yılında yakını tarafından öldürülen kadınların neden ve nasıl öldürüldüğünü araştırdı. Araştırmada, eşi, babası, oğlu, eski eşi veya ayrıldığı sevgilisi tarafından yaşamına son verilen kadın sayısının 2014 yılının ilk 7 ayında 174 olduğu kaydedildi.

Araştırmada öldürme aracı olarak en fazla ateşli silahların kullanıldığı görüldü. Kadınların yüzde 60’ının ateşli silah saldırısı sonucunda hayatını kaybettiği ifade edildi. Silahı yüzde 26’yla kesici aletler yüzde 8,5’le boğarak öldürme takip etti. Türkiye’de 2 buçuk milyon ruhsatlı silah bulunduğunu söyleyen Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun sözcüsü Gülsüm Kav, ruhsat alımlarının zorlaştırılması gerektiğinin altını çizdi. Kav, “Her gün öldürülen kadınlarımız var. Kadın kanı akmak zorunda değil. Ruhsat konusunda bir düzenleme yapılması gerekiyor” ifadesini kullandı.

Cinayetlerin kadının boşanma kararı alması ile çıktığını vurgulayan Kav "Kadının ayrılmak istemesiyle birlikte aile içi şiddet baş gösteriyor. Yarısı boşanmak istediği için canından oldu.  Kadınlar en fazla birlikte yaşadığı kişi tarafından öldürülüyor” diye konuştu.
5 yıl boyunca bu mücadelenin içinde olduğunu belirten Kav, töre nedeniyle yaşanan ölümlerin de devam ettiğini savundu. Araştırmada kadınların yüzde 6,6 oranında erkek arkadaşları, yüzde 4,6’yla eski erkek arkadaşları, 3,4’le oğulları ve yüzde 2,6’yla babaları tarafından öldürüldüğü belirtildi. Cinayetlerin en fazla İstanbul, Gaziantep ve Adana’da gerçekleştiği dile getirildi.

SİLAHLARIN YÜZDE 85'İ RUHSATSIZ

Evlerde bulunan silah sayısına dikkat çeken Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Psi-kiyatrist Dr. Ayhan Akcan, silahların yüzde 85’inin ruhsatsız olduğunu ifade etti. Akcan, “Türkiye’de yaklaşık 17 milyon silah olduğu düşünülüyor. Bunların yüzde 85’i ruhsatsız. Kadın cinayeti işlenen her 3 evden birinde silah var” dedi.