Bozcaada Belediyesi bakanlığın imar planına itiraz edecek

Bozcaada Belediyesi bakanlığın imar planına itiraz edecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı plana göre Çanakkale'nin Bozcaada ilçesinin bakir koyları ve tarım alanlarının imara açılmasına ada halkı karşı çıkıyor. Bozcaada Belediyesi de plana itiraz edeceğini açıladı.Çevre...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı plana göre Çanakkale'nin Bozcaada ilçesinin bakir koyları ve tarım alanlarının imara açılmasına ada halkı karşı çıkıyor. Bozcaada Belediyesi de plana itiraz edeceğini açıladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 20 Ağustos 2014'te Çanakkale ve Balıkesir’in tamamını kapsayan yeni bir 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planı hazırladı. 8 Eylül'de askıya çıkarılan plana göre Bozcaada ve Gökçeada ilçelerinin bakir alanları da yapılaşmaya açılıyor. Belediye, halkı bilgilendirmek için yarın bir toplantı düzenleyecek. Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, plandan haberleri olduğunu belirterek, bakanlık düzeyinde itiraz edeceklerini söyledi. Başkan Yılmaz, "1/100 binlik, Çanakkale ve Balıkesir bölgesini kapsayan çevre düzeni planı çalışmaları bir müddettir sürmekte. Her ne kadar iyi niyetle yapılmış bir plan olduğunu düşünmekle birlikte bu planın Bozcaada'nın geleceği için birtakım tehlikeler içerdiğini incelemiş ve fark etmiş durumdayız. Bozaada'nın kış nüfusu neredeyse bin kişiyi bulmuyor ama 1/100 binlik planın Bozcaada için 2040'a kadar öngördüğü nüfus yaklaşık 11 bin. Yani Bozcaada'nın şu anki nüfusunun yaklaşık 4,6 katı, kış nüfusunun 10 katından fazla bir nüfus. Biz bunun Bozcaada gerçekleriyle örtüşen bir öngörü olmadığını düşünüyoruz." dedi.

'BÜTÜN ALANLAR GÜNÜBİRLİK TESİSLERE AÇILACAK'

Özellikle adanın güney sahilleri şehir gelişim alanı olarak planlanıp burada Bozcaada'nın halihazırda merkez tabir edilen yerleşim alanının yaklaşık üç dört katı büyüklüğünde gelişim alanın imara açılmasının sözkonusu olacağını belirten Başkan Yıldız, bu plana göre adanın neredeyse tamamının yapılaşmaya açılacağını söyledi. Yıldız, endişelerini şöyle sıraladı: "Her ne kadar iyi niyetle hazırlanmış bir plan olsa bile biz bu planın Bozcaada'da yaşayanların görüşleri sorulmadan, Bozcaada'nın halihazırdaki gerçeklerine çok fazla değinilmeden hazırlandığını ve hatalı olarak düşünüldüğünü kabul ediyoruz. Biz belediye yönetiminde olduğumuz sürece ve ben belediye başkanı olduğum sürece halkta farkındalık yaratarak, bu planların bu şekilde onaylanmasına karşıyız. Biz Bozcaada'da böyle bir yapılaşmanın Bozcaada gerçekleriyle uymadığını ve Bozcaada'nın hep bahsettiğimiz kentsel tarihi ve mimari dokusundan farklı yapılaşmalara sebebiyet vereceği endişesi taşıyoruz. Ayrıca yine doğu ve güney sahilleri neredeyse birinci derecede sit alanları ki buralarda zaten bir şey yapmak mümkün değil, onun haricindeki neredeyse bütün alanların günübirlik tesislere açılması sözkonusu. Biz Bozcaada turizminin, günübirlik turizmden çok farklı bir turizm olduğunu biliyoruz, burada yaşayan insanlar olarak. Bozcaada'nın günübirlik turizm sezonu çok kısa. Yalnızca denize girmek, yalnızca kumsalda güneşlenmek için gelmiyor Bozcaada'ya insanlar. Hep bu bahsettiğimiz bakir dokusu ve kendine ait bağcılık ve şarapçılık kültürünün izlerini burada özgürce ve bireysel olarak yaşayabilmek için geliyor."

'TARIM ARAZİLERİ YOK EDİLECEK'

Planın, özellikle tarım arazilerinin belki de yok edilerek bir yapılaşmaya sebebiyet verecek notlar da içerdiğini belirten Yıldız, bir tek bağın bile sökülmesini istemediklerini söyledi. Yıldız, plana karşı yapacaklarını şöyle aktardı: "Biz belediye yönetimi olarak ve belediye meclisi olarak bu plana bakanlık düzeyinde itirazımızı sunacağız. Belediye meclisinde alacağımız itiraz metnini bakanlığa yollayacağız. Şu anda metin çalışmaları bitmek üzere, büyük ihtimalle ekim başındaki belediye meclisinde bunu tekrar görüşüp son halini vereceğiz ve itiraz metinimizi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na değerlendirmek üzere göndereceğiz."

Adada yaşayan Çiğdem Sargın da plana karşı olduklarını belirterek, planın adayı betonlaştıracağını savundu. Sargın, "Tatilcilerin burayı tercih etmelerinin tek sebebi bakirliği, güzelliği, sakinliği, mahrumiyetidir. İnsanların hiçbirinin bu adanın betonlaşmasını istemediğini bütün ada halkı olarak, onları temsilen söyleyebilirim. Biz ada halkı olarak adamızı bu haliyle seviyoruz, betonlaşmaya kesinlikle hayır diyoruz." şeklinde konuştu. CİHAN