Bozdağ'dan Nazım Hükmet ile ilgili şaşırtan açıklama

Bozdağ'dan Nazım Hükmet ile ilgili şaşırtan açıklama

Adalet Bakanı Bozdağ, "Nazım Hikmet'in mezarının Türkiye'de olmasını biz de arzu ederiz." dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TBMM Genel Kurulunda görüşülen anayasa değişiklik teklifinin 17'nci maddesi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Nazım Hikmet'in, Türkiye'nin yetiştirdiği çok büyük şairlerden birisi olduğuna işaret eden Bozdağ, "Toprağı bol olsun, gönlümüz arzu ederdi ki vatanında yaşadıktan sonra da vatanında ölsün, mezarı da vatanında olsun. Biz bunu temenni ederdik. Ancak geçmişte yaşadığı sıkıntılar, sorunlar. O dönemlere dair fazla bir şey söylemek istemem. 2009 yılında hükümetimiz tarafından, Nazım Hikmet'in vatandaşlıktan çıkarılma kararı kaldırılmıştır." şeklinde konuştu.

Bekir Bozdağ, şunları kaydetti:

"Nazım Hikmet'in mezarının Türkiye'de olmasını biz de arzu ederiz. Bunda hükümet olarak herhangi bir sorunumuz yok. Ancak mirasçıları mezarının Moskova'da kalması yönünde irade ortaya koymuşlardır. O yüzden şu anda mezarı Türkiye'de değildir. Mirasçıları arzu ederlerse elbette Türkiye'ye getiririz. Bundan da memnuniyet duyarız. Ayrıca geçmiş dönemde ilk defa bir Türkiye bakanı, mezarını ziyaret etmiştir."

"Mersin'de cumhurbaşkanlığı sistemine karşı çıktığı için gözaltına alınan hiç kimse yok"

Bozdağ, Mersin'de cumhurbaşkanlığı sistemine karşı çıktığı için gözaltına alınan hiç kimse olmadığını da söyledi.

Adı "cumhurbaşkanlığı" olan sistemde başbakanlığın kalktığını ifade eden Bozdağ, "Cumhurbaşkanlığı sistemi, yürütme ve yasamayı birbirinden ayıran, yürütmeyi cumhurbaşkanı eliyle ve onun kuracağı kabine vasıtasıyla cumhurbaşkanlığına veren yeni bir sistemi öngörüyoruz. Sistemde başbakan yok, cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar var. Yani, kabine gene olacak. Kabine cumhurbaşkanın başkanlığında toplanacak, buna belki 'Bakanlar Kurulu' denebilir, belki başka bir şey denebilir." sözlerini sarfetti.

"Türk bayrağının yanında başka bir bayrağa asla izin vermeyiz"

Adalet Bakanı Bozdağ, teklifle çift başlı yürütmenin ortadan kaldırılacağını kaydetti.

"Türk bayrağının yanında başka bir bayrak olacak mı" sorusuna ise Bozdağ, "Türk bayrağının yanında ne bir parti bayrağı ne de başka bir bayrağa asla izin vermeyiz, vermemiz de söz konusu değildir. Cumhurbaşkanlığında, bakanlıklarda, resmi kurum ve kuruluşların tamamında dalgalanacak tek bayrak, ayyıldız al bayrağımızdır, bunun yanında ne AK Parti bayrağına ne de başka bir bayrağa yer veririz. Bundan kimsenin en ufacık bir endişesi olmasın." yanıtını verdi.

AA