Brezilya

Güncelleme:

Brezilya İzleninlerim

Geçen hafta 5 gün Brezilya'yı dolaştım. Gezinin amacı tamamen iş gündemi yüklüydü bu nedenle fazla turistik izlenimim yok. Ama iş dünyası ve yerel yönetimlerle yoğun görüşmelerimden çıkarımlar edindim.
Türkiye ve dünyada Brezilya'ya ilgili sıradan yaklaşım ' Samba, Tanga ve Futbol'. Evet bu unsurlar önemli fakat bambaşka toplumsal sorunlara boğuşan bir memlekette olduğunuzu hemen anlıyorsunuz.

Bir Kaç Rakam

Brezilya korkunç büyük bir ülke. Dünyanın 5. büyük nüfusuna ( 210 milyon) ve 5.büyük topraklarına sahip ( 8 milyon metrekare) . Aslında bu örtüşen 5'incilik ilginç çünkü toprakların tamamı, Rusya ve Çin'in aksine, kullanılabilir topraklar.
Yönetim şekli federal devlet olan ülkede eyaletler kendi içlerinde bağımsız hareket ediyorlar. Bir çok yerel yönetici merkezi hükümetin vergi gelirlerinin yüzde 55'ine el koymasından memnun değil ve daha çok hak talep etmekte.

Brezilya'da işler yürümüyor ve büyük projelerde kimine göre yolsuzluk, kimine göre koordinasyonsuzluk kimine göre de Brezilyalılıktan kaynaklanan nedenlerle Brezilya 'Orta Gelir Kapanında' patinaj yapan bir ülke durumunda.


Sokakta Görüntü

Estetik sokakta öne çıkmış durumda. Vücudunun değişik bölgelerinin estetik ameliyatı yaptıranlar bu girişimlerinden sanki dişçiye gitmiş gibi söz etmekte. Bazı görüntüler insanı ' Bu kadarda olmaz ki' yorumuna zorluyor.
Lüks arabalar ve lüks konutlar heryerde mevcut fakat onunla beraber sefalet, pislik ve suç işleme lüks yaşam alanlarını abluka altına almış durumunda. Çarpıcı olan, görüntü estetiğine bu kadar önem veren toplumun yapılanma ve şehir mimarisi konusunda da bir o kadar vurdum duymaz.
Çirkin gecekondular, çarpık binalar ve açık kanalizasyon her yerde gözler önünde.

Favela Nedir

Brezilya'da gecekondu semtlerine Favela deniyor. Nüfusun büyük çoğunluğu bu tür adeta kurtarılmış bölgelerde yaşamakta. Varlıklı vatandaşların ve yabancıların bu varoşlarda başı boş dolaşmaları kendileri için hayati tehlike.
Favelarla ilgili ilginç bir bilgi daha edindim. Aslında karnaval ve de özellikle Rio Karnavalı fakirlerin varoşları  Favelaların arasında 'mahalle maçı' diyebileceğimiz bir rekabet ve çekişmenin ürünü.
Katoliklerin Avrupa'dan getirdikleri dini kutlama olan 'Etyemez' bayramı Brezilya'da bambaşka bir karakteristiğe bürünmüş ve değişik danslarla özelliklede sambayla bugünkü konumuna ulaşmış. 

Bence Brezilya'nın En Büyük Varlığı

Brezilya halkı her türlü ırktan oluşmakta. Bunun yanı sıra bölgesel özellikleride içine alan yüzlerlerce değişik din ve inanç Brezilya dokusunun vazgeçilmez bir parçası. Avrupa, Afrika ve yerli halkın harmanlanmasıyla inanılmaz renkli, dramatik ve büyüleyici ibadetler ortaya çıkmış.
Bunların hepsi Brezilya'nın doğal unsurları ama bence en çarpıcı olan ırk, din ve inanç farklılıklarının olduğu gibi kabul edilmesi.
Ayrımcılık, ırkçılık sadece kanunlarda yazılı değil. Halk kitleleride bunu tamamen benimsemiş ve bu alanda hoşgörü günlük hayatın parçası olmuş.

Hoşgörü uygulamasının en güzel örneğini uzaklarda aramanın anlamı yok. Bence Cumhurbaşkanı  Dilma Rousseff Brezilya hoşgörüsünün örnek vakası.

Dilma'nın babası Petar Rusev Bulgaristan'nın Gabrovo kentinde doğmuş Komünist partisi üyesi bir Bulgar. Baskılardan dolayı 1930larda Brezilya'ya kaçmış adını Pedro Rousseff'e çevirmiş bir göçmen.
Kızı Dilma, göbek adı Vana, Brezilya'da doğmuş geçliğinde askeri rejime karşı gerilla olarak direnmiş, hapis yatmış, Marksist bir politikacı. Üstüne üstelik bayan. Ve halkın oyuyla seçilmiş bir Cumhurbaşkanı.
Brezilyanın bazı konuları aştığı kapsamında başka birşey söylemiyeceğim.Açık yorum size ait.

Diğer Yazıları
31 Mart Vakası & 31 Mart Yerel Seçimleri
Bir Türk Kedisinin Amerika Macerası
Yüzde 0,0055