Bu cennet yakında yok olacak

Bu cennet yakında yok olacak

Ankara’nın Eymir Gölü de yapılaşmaya açılıyor.

Geçtiğimiz yıl içinde tartışmalı bir şekilde yol geçirilen ODTÜ arazisine yönelik yeni bir koruma planı hazırlandığı ortaya çıktı.

Zaman gazetesinden Yavuz Akengin'in haberine göre Ankara Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan yeni planda tartışmalı tünel yol ile Eymir Gölü’ne yönelik maddeler yeni bir tartışmayı alevlendirecek cinsten. Doğal sit alanı olan Eymir Gölü’nün çevresinin bazı bölümleri sit derecesi düşürülerek ‘turizm belgeli işletmeciliğin’ önü açılmış oldu. Bir ay askıda kalan plan, ‘ODTÜ Koruma Amaçlı İmar Planı’ adıyla değil isimsiz olarak yer aldığı için kimsenin dikkatini çekmedi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, yeni planla ilgili dava sürecini hemen başlatma kararı aldı.

    Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) arazisine yönelik yeni bir koruma planının ortaya çıktığını açıkladı. Ankara Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan planın 20 Mayıs’ta onaylanarak askıya çıktığını belirten Candan, planın askı sürecinin de ‘gizli kapaklı’ olduğunu savundu. Yeni planın, eski koruma planının da gerisinde olduğunu belirten Tezcan Karakuş Candan, ODTÜ’nün içinden geçen tünel yol ile Eymir Gölü çevresiyle ilgili maddelerinin ‘korumayı değil bozmayı’ esas aldığını söyledi. Candan, askı süreçlerini sürekli takip ettikleri halde ODTÜ’yle ilgili bu önemli karardan geç haberdar olduklarının bununda sebebinin yeni planın ODTÜ Koruma Amaçlı İmar Planı adıyla değil isimsiz olarak askıda kalmasına bağlıyor. Yeni koruma planıyla Eymir Gölü’yle ilgili ‘riskli bir durum’un ortaya çıktığını belirten Tezcan Karakuş Candan, “Eymir Gölü’nün çevresinin bir bölümü ikinci derece doğal sit alanı ilan edilmiş, yani bu alanların tamamı turizm yatırım ve turizm işletme belgeli turistik tesislere açılacak anlamına geliyor.” diye konuştu.