Bu cezalar tamamen silinecek !

Bu cezalar tamamen silinecek !
Güncelleme:

Yeni Torba Yasa’da yer alan bir maddeye göre sigara hariç, 120 TL’nin altında kalan cezalar da siliniyor...

Ya­pı­lan­dır­ma kap­sa­mı­na gi­ren ver­gi ala­ca­ğı tu­ta­rı, 30 Ni­san 2014 ta­ri­hi iti­ba­riy­le yak­la­şık 67 mil­yar li­ra. Bu ala­ca­ğın yüz­de 35’i­ni KDV, 26’sı­nı Ge­lir Ver­gi­si, 11’i­ni Mo­tor­lu Ta­şıt­lar Ver­gi­si, 9’u­nu Ku­rum­lar Ver­gi­si, 7’si­ni Özel Tü­ke­tim Ver­gi­si ve ka­lan yüz­de 12’lik kıs­mı da di­ğer ver­gi ala­cak­la­rı oluş­tu­ru­yor.

Af kapsamındaki vergi alacağının, bugün itibariyle 80 milyar liraya yaklaştığı tahmin ediliyor.

Yapılandırma, 30 Nisan 2014’ten önceki dönemleri kapsıyor. Buna göre;

30 Nisan 2014 tarihinden önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve vergi cezaları,

2014 yılına ilişkin 30 Nisan 2014 tarihinden önce tahakkuk eden Motorlu Taşıtlar Vergisi gibi vergi alacakları (2014 yılı için tahakkuk eden Motorlu Taşıtlar Vergisi ikinci taksiti hariç),

Askerlik, köprü ve otoyoldan kaçak geçiş, seçim, karayolu taşıma, trafik ve nüfus para cezaları,

Vadesi 30 Nisan 2014 tarihinden önce olan Emlak Vergisi ile Çevre Temizlik Vergisi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları ve Emlak Vergisi üzerinden hesaplanan taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı ile buna bağlı gecikme zammı (2014 yılının emlak vergisinin ilk taksiti kapsam dahilinde değil. Çünkü kapsama vadesi 30 Nisan 2014 tarihinden öncesine rastlayanlar giriyor, oysa bu yılın emlak vergisinin ilk taksitinin vadesi mayıs sonunda doldu)

Büyükşehir Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İdareleri’nin vadesi 30 Nisan 2014 tarihinden önce olan su ve atık su bedeli alacakları,

RTÜK tarafından verilen idari para cezaları,

6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında vergi dairesince takip edilen ve vadesi 30 Nisan 2014 tarihinden (bu tarih dahil) önce olduğu halde 11 Eylül 2014 tarihi itibarıyla ödenmemiş bulunan amme alacakları giriyor.

Usulsüzlüklerde yüzde 50 af

Torba Yasa ile yapılan düzenlemeye göre, 30 Nisan 2014’ten önce tespit edilmek koşuluyla, 11 Eylül 2014 itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan vergi aslına bağlı olmaksızın kesilmiş olan vergi cezalarının (genel usulsüzlük cezaları ve özel usulsüzlük cezaları) yapılandırma kapsamında yüzde 50’si ödendiği takdirde kalan yüzde 50’si affediliyor.

31 Aralık’tan önceki alacaklar

Vergi dairelerince takip edilen ve vadesi 31 Aralık 2007 tarihinden önce olup tahsil edilmemiş olan 50 lirayı aşmayan asli alacakların ve tutarına bakılmaksızın bu asıllara bağlı alacakların, aslı ödenmiş alacaklardan ise tutarı 100 lirayı aşmayan borçların tahsilinden vazgeçiliyor.

Sigara cezalarına af yok

31 Aralık 2013 tarihinden önce idari yaptırım kapsamında verilen ve 120 liranın altında kalan idari para cezaları siliniyor. Aynı ceza 10 defa kesilmiş bile olsa 120 liranın altında ise alınmayacak. Ancak sigaradan kesilen cezalar için 120 lira sınırı aranmayacak.

Kapsama  girmeyenler

Torba Yasa kapsamına girmeyen alacaklar şöyle:

Adli ve idari para cezaları (kapsama girenler hariç),
Devlet hissesi ve devlet hakkı,
Şeker fiyat farkı,
Akaryakıt fiyat istikrar payı ve akaryakıt fiyat farkı,
Kılavuzluk ve römorkörcülük hizmet payları,
Madenlerden alınan özel idare payı ile madencilik fonu.

BAŞVURU SÜRESİ

Yapılandırmadan yararlanmak için vergi vb. borçlar için başvuru süresi, kasım ayı sonuna kadar. Başvuru, borcun ilgilisine göre vergi dairesi veya belediyeye yapılacak.