Bu çiçeği koparan 41 bin TL ceza ödeyecek

Bu çiçeği koparan 41 bin TL ceza ödeyecek

Dünyada sadece Aydın'da yetişen tüylü çan çiçeğini koparmanın cezası çok ağır...

Dilek Yarımadası’nda koruma altında olan ve rengiyle dikkati çeken "tüylü çan çiçeği''ni koparanlara 41 bin lira idari para cezası uygulanıyor. Doğa ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Bayrak: "Vatandaşlarımızdan özellikle rica ediyorum, bu mevsimde çiçeklerin fotoğraflarını çekebilirler ama lütfen dokunmasınlar. Çünkü bunlar bizim için birer hazine değerindedir"

Dünyada sadece Aydın'ın Kuşadası ilçesindeki  Dilek Yarımadası Milli Parkı'nda yetişen tüylü çan çiçeğinin koparılması halinde  41 bin lira idari para cezası uygulanıyor.

Nisan ile haziran ayları arasında çiçek açarak doğal yaşam alanı Dilek  Yarımadası'nı süsleyen tüylü çan çiçeği (campanula tomentosa), doğa fotoğrafı  tutkunlarının ilgisini çekiyor. Dünyada 300 türü bulunan çan çiçeğinin sadece  Dilek Yarımadası Milli Parkı'nda yetişen türü olan tüylü çan çiçeği, mor  renkleriyle ve tüylü dokusuyla türdeşlerinden ayrılıyor.

Kaya ve duvar kenarlarında öbekler şeklinde açan çan çiçeği, endemik  bir tür olarak sadece bu coğrafyada görülmesi nedeniyle hassas şekilde korunuyor.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Doğa ve Milli Parklar 4. Bölge  Müdürü Rahmi Bayrak, tüylü çan çiçeğinin Türkiye için büyük bir değer olduğunu  aktardı.

Dilek Yarımadası'nın Türkiye’deki 40 milli parktan biri olduğunu ifade  eden Bayrak, "Parkımız aynı zamanda dünya biyogenetik rezerv alanıdır. Bizler  için çok kıymetli bir alandır. Çoğu koruma altındaki 270 civarında kuş türü, 804  adet de bitki türü vardır." diye konuştu.

Tüylü çan çiçeğinin bölgeye güzellik kattığını belirten Bayrak,  sözlerini şöyle sürdürdü:

"Doğanbey mıntıkasında bolca açmış olan tüylü çan çiçekleri dünya  endemik türlerinden bir tanesidir. Bu türün korunması bizim için çok önem arz  ediyor. Vatandaşlarımızdan özellikle rica ediyorum, bu mevsimde çiçeklerin  fotoğraflarını çekebilirler ama lütfen dokunmasınlar. Çünkü bunlar bizim için  birer hazine değerindedir. Bu çiçeği koparanlara verilecek ceza 41 bin liradır.  Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olduğunu görüyoruz. Şu ana kadar herhangi bir  olumsuzluk yaşamadık. Mühim olan bu değerimizin olduğu yerde bilinmesi ve  tanınmasıdır."