Bu değişiklik memur emeklisini sevindirir !

Bu değişiklik memur emeklisini sevindirir !

Memurların kıdem aylığı hesaplamasında, 25 yıl sınırının kaldırılarak hesaplanmasının önü açılacak mı ?

Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, memurların kıdem aylığı hesaplamasında, 25 yıl sınırının kaldırılarak hesaplamanın çalışılan yıl üzerinden yapılması talebiyle Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) başvurduklarını açıkladı.

Tonbul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kıdem aylığının memur  maaşının unsurlarından birisi olduğunu söyledi. 

 Belli bir gösterge rakamının her bir hizmet yılı için aylık katsayısı  ile çarpımı sonucu bulunacak toplam rakama "kıdem aylığı" denildiğini hatırlatan  Tonbul, kıdem aylığı tutarının 25 yıl ve daha fazla hizmet süreleri için de aynı  olduğuna dikkati çekti. 
 
"Anayasanın 'eşitlik' ilkesine aykırı" 
 

 Mevcut uygulamaya göre, 30 yıl çalışan bir memurun bile kıdem  aylığının 25 yıl üzerinden hesaplandığını ve 500 katsayının üzerine çıkamadığını  vurgulayan Tonbul, şunları kaydetti: 
 
 "Her şeyden önce bu durum anayasanın 'eşitlik' ilkesine aykırı.  Hatırlanacağı üzere Anayasa Mahkemesi bir süre önce, emekli ikramiyesinin  hesaplanmasında 30 yıl sınırıyla ilgili kararı iptal etti. Kıdem aylığı  hesaplamasında da bu duruma benzer bir eşitsizlik söz konusu. Bu eşitsizliğin  giderilmesi için SGK'ya resmi yazıyla başvurduk. Bu talebimiz yaklaşık 2 milyon  800 bin memuru ilgilendiriyor. SGK'nın talebimize olumlu yanıt vermemesi halinde,  kıdem aylığı hesaplanmasındaki bu eşitsizliği yargıya taşıyacağız." 
 
 Tonbul, kıdem aylığının, çalışılan dönemde maaşı, emekli olunması  halinde ise ikramiyeyi ve emekli maaşını etkilediğine dikkati çekerek, söz konusu  eşitsizliğin Devlet Memurları Kanunu'nda yapılacak düzenlemeyle kalıcı olarak  ortadan kaldırılacağını söyledi.