Bu gece saatinizi bir saat ileri alın

Bu gece saatinizi bir saat ileri alın

Yaz saati uygulaması bu gece 03:00'da başlıyor...

Yaz saati uygulaması bu gece saat 03.00'te başlıyor. Türkiye'de saatler son kez bir saat ileri alınarak ayarlanacak. Bu uygulama sonbaharda saatlerin yeniden geri alınmasıyla tamamen bitecek.

Gün ışığından daha fazla yararlanılması ve enerji tasarrufu için yapılan yaz saati uygulaması bu gece son kez olarak yapılacak. Bu gece saat 03.00'te saatler bir saat ileri alınacak. Yetkililer 25 Mart pazar günü yani yarın saat değişimi nedeniyle olası karışıklıkların önlenmesi için vatandaşları bu gece yatmadan önce saatlerini ayarlamaları konusunda uyarıyor.

28 EKİM'DE SONA ERECEK

Yaz saati uygulaması 28 Ekim 2012'de saatlerin bir saat geri alınmasıyla sona erecek. Bu son değişiklik sonrası Türkiye'de artık tek saat uygulamasına geçilmiş olacak. Türkiye'de yaz saati uygulaması AB ülkeleriyle eşzamanlı olarak yapılıyor. Avrupa'da uygulamayı ilk yapan ülke Birinci Dünya Savaşı sırasında kömür kullanımından tasarruf etmeyi amaçlayan Almanya olmuştu. Ancak zamanla uygulamanın kişilerin psikolojilerini ve biyoritimlerini olumsuz etkilediği yönündeki eleştiriler, uygulamanın kaldırılması önerilerini getirdi.

İLK ÖNEREN BÖCEK BİLİMCİYDİ

Yaz saati uygulaması dünyada ise ilk kez 1895'ta Yeni Zelandalı böcek bilimci George Vernon Hudson tarafından gün ışığında böcek toplamaya yeterli zaman bulamadığını gerekçe göstererek önerildi.