Bu ilçede sigara satışı yasaklandı

Bu ilçede sigara satışı yasaklandı

Sağlık Bakanlığı'nın son düzenlemesiyle birlikte bu ilçede artık sigara satılamayacak.

Sigara sektörünün yeni kaygısı, sigara satan yerler için getirilmesi planlanan 100 metre sınırlaması. Eğitim kurumlarına 100 metreden daha yakın işletmelerde tütün ürünlerinin satışının yasaklanması durumunda 22 bin işyerinin tütün satma ruhsatını kaybedeceğini belirten sektör temsilcilerine göre, bazı ilçelerde ise sınırlamadan dolayı sigara satan hiçbir işyeri kalmayacak.

Hürriyet gazetesinden Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre Siirt’in Aydınlar ilçesi de bu kapsamda sigaranın satılamayacağı ilçelerden biri olacak.

Sağlık Bakanlığı’nın uygulamaya sokacağı 2014-2018 yıllarına ilişkin Ulusal Tütün Kontrolü Programı’nda yer aldığı belirtilen düzenlemelere ilişkin olarak sektörde yapılan değerlendirmelere göre, eğitim kurumlarına 100 metreden daha yakın mesafedeki işletmelerde tütün mamullerinin satışının yasaklanması, Türkiye’deki 150 bin satış noktasının yaklaşık altıda birini yani 22 bin satış noktasını etkileyecek. Böyle bir durumda yasadışı sigaralara olan talebin artması tehlikesi bulunuyor. Sektöre göre, sigara için getirilmesi planlanan kara paket uygulaması ise; yurtdışında olumsuz sonuçlara neden oldu.  Sektöre göre, tek tip paketleme nedeniyle Avustralya’da kaçak sigara pazarı artarak yüzde 13’e tırmandı, markalı kaçak sigaralar 2012’den itibaren yüzde 154 arttı. Kaçak yüzünden Avustralya’da vergi gelirinde yıllık bir milyar dolarlık kayıp oluştu