Bu ilçelerde fiyatlar %300 arttı !

Bu ilçelerde fiyatlar %300 arttı !

İstanbul'da yapılan Marmaray, metrobüs, 3. boğaz köprüsü ve 3. havalimanı arsa ve konu fiyatlarını uçurdu.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Marmaray ve metrobüs gibi ulaşım projelerinin bölgedeki ev fiyatlarını yüzde 75'e kadar, üçüncü boğaz köprüsü ve 3. havalimanının ise arsa fiyatlarını yüzde 300 artırdığını söyledi.

Yapı Endüstri Merkezi'nce düzenlenen ve sektörün önde gelen  isimlerinin konuşmacı olarak yer aldığı "2014 Konut Konferansı"nda yaptığı sunum  sonrası AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Durbakayım, ulaşım alanındaki mega  projelerin konut sektörüne getirdiği hareketliliğe işaret etti. 
 
 Marmaray ile metrobüsün, vatandaşların yoğun olarak yaşadığı  bölgelerin birbiriyle irtibatını sağladığını dile getiren Durbakayım, bu  bölgelere ulaşımın daha önce de farklı şekillerde olduğunu, Beylikdüzü,Esenyurt  gibi bölgelere halk otobüslerinin gittiğini aktardı. 
 
 Durbakayım, Marmaray'ın iki kıtayı birleştirdiğini, buradaki ulaşımı  fazlasıyla kolaylaştırdığını, metrobüsün de artık her geçen gün yoğunlaşan E-5  trafiğinde vatandaşların Beylikdüzü, Sefaköy, Avcılar,Florya gibi yerlere  gitmesini kolay hale getirdiğini kaydederek, tüm vatandaşları ilgilendiren ve  İstanbul'un çok sayıda ilçesine dokunan bu projelerin konut fiyatlarında önemli  artışlar sağladığını aktardı. 
 
 "Büyük ulaşım projeleri konut fiyatlarını ciddi şekilde artırabiliyor.  Marmaray ve metrobüs duraklarına yakın bölgelerdeki ev fiyatlarında yüzde 75'e  varan artışlar yaşandı" diyen Durbakayım, bunun önemli bir oran olduğunu   vurguladı. 
 
Durbakayım, "Marmaray ve metrobüsün geçtiği bölgelerde bundan sonra  değer artışları yüzde 20 fazla olarak tüm İstanbul'daki değer artışlarına paralel  şekilde gerçekleşecektir. Zira ilk artışlar, başlangıç süresince hiç olmayan bir  imkanla oluşan artıştır" ifadelerini kullandı. 
 
  "Köprü bittikten sonraki değerler başlangıçla mukayese dahi  edilemeyecek" 

 
Kıtaları birbirine bağlayan ve boğazın incisi olacak üçüncü boğaz  köprüsü ile İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının bölgeye getirdiği değer  artışları hakkında bilgi veren Durbakayım, bu bölgede arsa fiyatlarının halkın  tabiriyle "uçtuğunu" söyledi. 
 
 Şu anda bu bölgelerde yerleşim olmadığını, dolayısıyla söz konusu  projelerin konut fiyatlarına etkisinin konuşulamayacağını belirten Durbakayım,  "Üçüncü boğaz köprüsü ve üçüncü havalimanının inşaatına başlanması, bu  bölgelerdeki arsa değerlerini şu an itibarıyla yüzde 300'e kadar artırmış  durumda" dedi. 
 
 Durbakayım, havaalanı inşaatı bittiğinde o bölgedeki fiyatların, bugün  Atatürk Havalimanı çevresindeki fiyatların en az yüzde 30'u civarında olacağını  dile getirerek, üçüncü boğaz köprüsü ve çevre yollarının değer artışındaki  rolünün ise bağlantılara bağlı olacağını anlattı. Durbakayım, ancak buralardaki  değerlerin proje başlamadan önceki değerlerle mukayese dahi edilemeyeceğini  aktardı. 
 
  "Metrobüs ve Marmaray'ın bütün güzergahlarında aynı artış yok" 

 
 İstanbul Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık AŞ Yönetim Kurulu  Başkanı Ahmet Büyükduman da gayrimenkul değerleme konusunda "erişim"in önemine  vurgu yaparak, sosyal donatı, eğlence merkezi, iş yerleri, park, hastane, eczane  gibi yerlere erişim imkanı arttıkça o bölgedeki gayrimenkul fiyatlarının  yükseldiğini söyledi. 
 
 "İnsanları kentin merkezine ulaştıran imkanlar arttıkça, bu ulaşım  imkanlarının gittiği semtlerin değerleri artacaktır" diyen Büyükduman, Kartal'dan  başlayan raylı sistemlerin Atatürk Havalimanı'na kadar ulaşmasının çok önemli  olduğunu, bu sistemin ileride daha uzak yerlere gideceğini, bu sayede insanların  şehir merkezine, eğlence yerlerine, iş yerlerine, akrabalarına daha kolay  ulaşabileceğini bildirdi. 
 
 Büyükduman, "Ancak bu değer artışını sayısal olarak ölçmek çok da  kolay değil. Geriye gitmek lazım" dedi. 
 
Metrobüs ve Marmaray hattında bütün güzergahta aynı oranda zam  olmadığını belirten Büyükduman, "Merkezden uzaklaştıkça, yani ulaşım süreniz  arttıkça değer artış oranı azalır. Mesela Marmaray'ın Yenikapıdurağına 5  kilometre uzaklıktaki bir nokta ile 10 kilometre uzaklıktaki bir yerin değer  artışı farklı olur. Yani eviniz metrobüs ve Marmaray gibi ulaşım projelerinin  duraklarına ne kadar yakınsa, o kadar çok değer artışı oluyor" diye konuştu. 
 
 Burada temel konunun "ulaşımda katlanılan külfet" olduğunu belirten  Büyükduman, ulaşımın götürüldüğü yere aslında değer götürüldüğünü ifade etti. 
 
 Büyükduman, "Mega ulaşım projelerinin diğer kriterlerden arındırılmış  olarak konut fiyatlarına etkisi yüzde 50 civarındadır. Yani Beylikdüzü, Avcılar,  Esenyurt gibi E-5 güzergahındaki son dönemde fiyatları hızla yükselen konutları  düşünürsek, bunların fiyatlarının artışında çok sayıda sebep var. Burada  metrobüsün tek başına yarattığı artış yüzde 50'dir" diye konuştu. 
 
 Havalimanı ve köprünün bu bölgedeki arsalardan bazılarının fiyatlarını  yüzde 200'den fazla artırdığını ancak her yerde aynı değerlenmenin görülmediğini  belirten Büyükduman, bu projeler bittikten sonra artışın daha fazla olabileceğini  sözlerine ekledi. 
 
  "Beylikdüzü'nde yüzde 80 civarında artış var" 
 
 Beylikdüzü Yakuplu'da uzun süredir emlakçılık yapan Sedat Çavuşoğlu da  metrobüs hizmete girdikten sonra bölgenin emlak ve inşaat konusunda  hareketlendiğini kaydederek, özellikle metrobüs sonrası satılan daire sayısında  büyük artış yaşandığını anlattı. 
 
Son yıllarda sattıkları dairelerden daha fazla kazandıklarını ancak  her zaman aynı geliri elde edemediklerini dile getiren Çavuşoğlu, "Yine de son  yıllarda satış sayısındaki artış bizi memnun ediyor. Özellikle 2009'dan sonra bu  bölgedeki konut fiyatlarında gözle görülür artış oldu. İstanbul'da yaşanan nüfus  artışı ve bu bölgelere yapılan yatırımların bunda büyük etkisi var. Ancak en  büyük artış sebeplerinden biri de metrobüsün bu bölgeye gelmesi" dedi. 
 
Çavuşoğlu, Beylikdüzü'nden metrobüse binen bir vatandaşın kısa sürede,  E-5 trafiğine takılmadan şehrin merkezine, iş yerlerine rahatça gidebildiğini  vurgulayarak, "Metrobüsün özellikle ulaşımı hızlandırması, bu bölgedeki konut  fiyatlarını yüzde 50'den fazla artırdı. Hatta durağa yakın yerlerde sadece  metrobüsün yol açtığı fiyat artış oranı yüzde 100 diyebiliriz" ifadelerini  kullandı.