Bu ilde 400 bin kişi mahkemelik

Bu ilde 400 bin kişi mahkemelik

Elektrikteki kayıp kaçak düzenlemesi nedeniyle Gaziantep'te 400 bin kişi mahkemelik oldu.

Hükümetin Meclis’e gönderdiği yasa taslağıyla elektrikle ilgili kayıp kaçak bedellerinin yasalaşacağı tartışmaları sıcaklığını korurken, Gaziantep’ten şaşkınlık yaratan bir “fatura” kararı geldi. Taraf’ın edindiği bilgilere göre, Zeynel Güçyetmez’in yüzde 25’lik zam kararına ilişkin açtığı iki davayı kazanmasına ve kararların kesinleşmesine rağmen, yaklaşık 400 bin Gaziantepli alacağını Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ)’den tahsil edemiyor. Vatandaşların açtığı dava dilekçelerine göre, Gaziantep Mahkemelerine dava yağmasına neden yargı süreci şöyle gelişti:

ÖDEME YAPACAKKEN 2. ZAM GELDİ

CHP Şehitkamil Belediye Meclis Üyesi Zeynel Güçyetmez, GASKİ’nin 1 Ağustos 2009 tarihinden geçerli olmak üzere, Su ve Atık Su Bedeli olarak gösterine yüzde 25’lik zamma karşı dava açtı. 14 Şubat 2013’te sonlanan dava kapsamında, Gaziantep 1. İdare Mahkemesi yüzde 25’lik su zammının iptaline karar verdi. Karar sonrası, GASKİ tüm abonelere yüzde 25’lik zam oranını faiziyle ödemesi gerekirken, suya %23.97 oranında yeni bir zam yaptı. GASKİ, zam sonrası alacaklara sadece yüzde 1.03 miktarında ödeme yapacağını duyurdu.

KARARLAR TEK TEK KESİNLEŞTİ

Güçyetmez, yapılan ikinci zammın geriye yürümeyeceğini belirterek, kararın iptali için Gaziantep 2. İdare Mahkemesi’ne yeniden dava açtı. Mahkeme, Ağustos 2009’dan geçerli olmak üzere, yüzde 25’lik artış oranı yerine, yüzde 23.97’lik artış yapılması ve yüzde 1.03 miktarında ödeme yapılması kararının iptaline hükmetti. Bu sırada, 1. İdare Mahkemesi’nin yüzde 25’lik su zammının iptaliyle ilgili verdiği karar Danıştay’da kesinleşirken, ikinci mahkeme kararına da itiraz eden olmadığından hüküm kesinlik kazandı. Bu kararlar üzerine, GASKİ’nin İdare Mahkemesi kararlarını uygulamaması için, Gaziantep 6. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açıldı. Mahkeme, yüzde 25’lik zammın yasal faiziyle Güçyetmez’e ödenmesine karar verdi.

GÜÇYETMEZ’İN KARARI SİZİ BAĞLAMAZ

Dört yıl süren hukuk mücadelesi sonucunda CHP’li Güçyetmez, GASKİ’den iade miktarının tamamını aldı. Gaziantepliler de faiziyle iade edilmesi gereken paralarını geri almak için GASKİ’nin kapısını çaldı ancak GASKİ’den skandal bir cevap geldi. Kesinleşmiş ve emsal bir karar olan “Su faturası” kararları 400 bin Gaziantepli için geçerli olmadı. Paralarını almak için başvuran vatandaşlar, “Sizin mahkeme kararınız yok, Güçyetmez’in kararı sizi bağlamaz, ödeme yapamayız” diyerek geri çevrildi.

BELEDİYEYE DAVA YAĞMURU BAŞLADI

Bu cevap üzerine Gaziantepli’ler mahkeme kararıyla kesinleşmiş alacaklarının tahsili için mahkemeleri dava yağmuruna tuttu. Dava açan isimlerden bir tanesi olan Kemal Dündar, dava dilekçesinde kesinleşmiş mahkeme kararlarının Gaziantep Büyükşehir Belediyesi GASKİ Genel Müdürlüğü tarafından uygulanmadığını, bunun hukuka aykırı olduğunu, kendisine de ödeme yapılması gerektiğini vurguladı.