Bu Ligde Fotoğraf Tutkunları Mücadele Edecek

Bu Ligde Fotoğraf Tutkunları Mücadele Edecek

Fotoğraf tutkunlarının eserlerinin değerlendirilebilmesi amacıyla kurulan "Türkiye Fotoğraf Ligi", 6 ila 10 kişiden oluşan 24 takımın katılımıyla başladı- Proje koordinatörlerinden Bostanoğlu:- "Fotoğrafçılığın ilerlemesi için fikir alışverişine, fotoğraf

ÇANKIRI (AA) - ÖZGÜR ALANTOR - Fotoğraf tutkunlarının eserlerinin değerlendirilebilmesi amacıyla 24 takımın katılımıyla "Türkiye Fotoğraf Ligi" kuruldu.

Proje koordinatörlerinden Emre Bostanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun süredir üzerinde çalıştıkları Türkiye Fotoğraf Ligi projesinin Türk fotoğrafçılığına birçok açıdan katkı sağlayacağını düşündüklerini söyledi.

Projenin dünyada bir ilk olduğunu dile getiren Bostanoğlu, "Projenin dünyaya örnek olmasını istiyoruz. Türkiye'de, çekilen fotoğrafın telif hakkı ve değeri konusunda ne yazık ki yetersizlik söz konusu. Fotoğrafçılığın ilerlemesi için fikir alışverişine, fotoğraf sanatçısının korunmasına, organizasyonlara ve büyük sponsorluklara ihtiyaç duyuluyor. Türkiye Fotoğraf Ligi'nin bu eksiklikleri gidermek için iyi bir başlangıç olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Bostanoğlu, projelerine Türkiye genelindeki fotoğraf topluluklarının destek verdiğini anlatarak kısa bir süre önce duyurusunu yapmalarına karşın büyük ilgi gördüklerini vurguladı.

Fotoğraf Ligi'nin ilk sezonu için 24 takımın başvurduğunu bildiren Bostanoğlu, şöyle devam etti:

"İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Samsun, Bursa ve Çankırı başta olmak üzere birçok ilden başvuru ve destek var. Amacımız rekabet yoluyla sanatsal üretimi artırmak. Fotoğraf toplulukları arasındaki iletişimi güçlendirirken rekabetle sanatsal fotoğraf üretimine de katkı vermeyi hedefliyoruz. Türkiye Fotoğraf Ligi'ni sıradan bir yarışmadan ziyade düzenleyeceğimiz diğer etkinlik ve festivallerle ülkenin en önemli fotoğraf organizasyonuna dönüştürmeyi amaçlıyoruz."

- 25 bin lira ödül dağıtılacak

Ligin ilk ayının değerlendirmesinin önümüzdeki günlerde yapılacağına işaret eden Bostanoğlu, "8 ay boyunca kıyasıya rekabete girecek takımlar, ülkenin çeşitli bölgelerinden çektikleri fotoğraflarla yarışacak. Aralık ayında sona erecek ligde sponsorlardan elde edilen gelir, dereceye giren takımlara ödül olarak dağıtılacak." diye konuştu.

Ligin işleyişi hakkında bilgi veren Bostanoğlu, şunları söyledi:

"Her takım, 6 ile 10 arasında kişiden oluşuyor. Her ayın belirli döneminde her takım en az 10 fotoğraf gönderecek. Bir kişi ise en fazla 3 fotoğrafla değerlendirmeye katılabilir. Fotoğraflar, profesyonel fotoğrafçı, akademisyen ve fotoğraf duayenlerinden oluşan 5 kişilik jüri tarafından değerlendirilerek takımlara puanları verilecek. Fotoğraflar, kullanıcılara verilecek şifrelerle siteye yükleyecek. Jüri de aynı sistemde yine internet üzerinden değerlendirmeyi yapacak. Sonuçlar da aynı sitede her ayın sonunda açıklanacak. Değerlendirmeye fotoğraf göndermeyen takım, o ay sonuncu olacak. İki dönem üst üste fotoğraf göndermeyen takım ise diskalifiye edilecek. Takımlar, ağustos ayında bulunması gereken kişi sayı sınırlarını aşmadan 3 kişi değiştirebilecek."

Sezon sonunda toplam 25 bin lira ödül dağıtılacağını aktaran Bostanoğlu, ödülün ilk 5'e giren takım ve sezon içerisinde başarı elde eden fotoğrafçılara paylaştırılacağını kaydetti.