Bu Platformda Kitap Çok, Ücret Yok!

Bu Platformda Kitap Çok, Ücret Yok!

İzmir Üniversitesi öğrencisi Yunus Emre Göl ve arkadaşlarının kurduğu kitapbu.org sayesinde ücretsiz kitap değişimi yapanların sayısı 6 ayda 1000’i geçti. Kütüphanesine kitap isteyen köy okullarına da destek olan ve sadece gönüllülük esasına dayalı olarak

- İzmir Üniversitesi öğrencisi Yunus Emre Göl ve arkadaşlarının kurduğu kitapbu.org sayesinde ücretsiz kitap değişimi yapanların sayısı 6 ayda 1000’i geçti. Kütüphanesine kitap isteyen köy okullarına da destek olan ve sadece gönüllülük esasına dayalı olarak hizmet veren platform, yeni gönüllü ve üyelerini bekliyor.

kitapbu.org, İzmir Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü öğrencisi Yunus Emre Göl, Gediz Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi Çağlar Ergül ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Lojistik ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Göktuğ Erdoğan tarafından 6 ay önce kuruldu. “Kitap bu, rafta kalmamalı!” diyen üç gencin 1,5 ay gibi kısa bir zamanda hayata geçirdiği ücretsiz kitap takası platformuna Türkiye’nin dört bir yanından kitap yağmaya başladı. kitapbu.org’un temel amacı, okunan kitapların evin kütüphanelerini süslemek yerine başka insanlar tarafından da okunmasını sağlamak. Sitenin çalışma mantığı oldukça basit; elinizdeki kitabı kütüphaneye veriyorsunuz, kitabınız kontrol ediliyor, eğer okunabilecek durumda ise sistem size yolladığınız kitabın türüne göre kredi veriyor. Siz de verilen kredinin türüne uygun olarak kütüphanede bulunan başka bir kitabı alabiliyorsunuz. Hizmetlerine 300 kitapla başlayan ve özellikle Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinden kitap değişimine büyük talep olduğunu belirten gençler, gelecek günlerde kitapseverlere yönelik özel tasarım çalışmalarını da platformda paylaşacaklarını söyledi.

İletişime geçtikleri pek çok yazarın kitap tanıtımı için kitapbu.org’da yer almak istediğini belirten Yunus Emre Göl, “Gelecek günlerde platformumuza ekleyeceğimiz (Kitaplı Sosyal) bölümü ile okudukları kitaplar hakkında görüş belirtmek isteyen, kitap tavsiyelerine ihtiyaç duyanları ve mümkün olduğu kadar da yazarları bir araya getirmeyi planlıyoruz. Sosyal medyada kitapla ilgili bir paylaşıma denk gelenleri değil, gerçek okurları bir araya getirmeyi planladığımız Kitaplı Sosyal, üyelerimize piyasaya sürüler yeni kitaplar ve yazarların etkinlikleri hakkında da bilgi verecek. Mümkün olduğu kadar da yazarların kitaplarının ilk baskılarının imzalı bir örneğini üyelerimize hediye edeceğiz” dedi.

Teknoloji ile kitap kokusunu bir araya getirdiklerini söyleyen Çağlar Ergül, “Kitapların korsan olmaması ilk zorunluluğumuz. Bize ulaştırılan korsan kitapları aynen iade ediyoruz. Onun dışında okunabilir durumda olmaları paylaşım için yeterli” derken MNG Kargo’nun kitapbu.org üyelerine kargo indirimi de uyguladığını hatırlattı. Sistemin, kütüphanelerin tozlu raflarında senelerce öncesinden kalan kitapları ekosisteme yeniden kazandırdığını belirten Ergül, kendilerine ulaştırılan kitapların sisteme kaydının yapılması, taleplerin incelenmesi ve kargo işlemlerinin tamamlanması için hizmete destek verecek yeni gönüllülere ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Ergül ayrıca, “Kitap almak Türkiye’de en az 20-30 TL’den başlıyor, hele de yeni çıkanları takip etmek isterseniz… Çoğu zaman yeni çıkan kitapları kendimiz alıp okuduktan sonra sisteme ekliyoruz. İstediğiniz bir kitabı bulamadığınız için de üzülmeyin, talep edilenler listemize ekleyin, mutlaka birinin kütüphanesinden çıkıp sizin kapınıza gelecektir” dedi.

Sosyal paylaşım siteleri aracılığı ile başladıkları tanıtım faaliyetlerini okul tanıtımları ile sürdürdüklerini dile getiren Göktuğ Erdoğan, “Okullardaki gönüllülerimiz haftanın bir günü bize iletilmek istenen kitapları ofisimize getiriyor ve talep edilen kitapları okurlara ulaştırıyor. Üniversitelerde yapacağımız tanıtımlarla gönüllü sayımızın daha da artmasını umut ediyoruz” dedi. Sadece değişim için değil, bağış kitap da kabul ettiklerini belirten Erdoğan, bugüne kadar Hatay’dan Manisa’ya pek çok ihtiyaç duyan köy okulu kütüphanesine katkıda bulunduklarını sözlerine ekledi.