Burası Türkiye değil (!)

Burası Türkiye değil (!)
Güncelleme:

İktidara karşı darbe girişimine yayın yasağı getirdi, haber yapan gazetelere ceza verdi.

Kuveyt’te yargı, yayın yasağına rağmen, darbe girişimiyle ilgili bir videoyu haber yapan 2 gazeteye, 2 hafta yayın durdurma cezası verdi.

Kuveyt’te bir mahkeme, Kuveyt Emiri Şeyh El Ahmet El Cabir El Sabah’ın iktidarına karşı planlanan darbe girişimiyle ilgili haber yapan 2 gazetenin 2 hafta süreyle yayınlarını durdurma kararı aldı. El Vatan ve Elem El Yavm gazeteleri, bu yıl başlarında internete düşen ve eski bir üst düzey hükümet yetkilisinin hükümete yönelik darbe planlarını ortaya koyan video kaydının ayrıntılarını yayınladıkları gerekçesiyle ceza aldı.

2 kanala da ceza

Mahkeme, gazetelerin yanı sıra El Vatan’ın sahibi olduğu 2 televizyon kanalına da aynı gerekçeyle ekran karartma cezası verdi. Başsavcı Dihar el Asusi, yayın yasağının kamu çıkarlarını korumak için gerekli olduğunu savundu. Söz konusu video hakkında yerel medyada pek çok haber yazılınca, Emirlik “tartışmalara son verilmesi” için çağrıda bulunmuştu. Savcılık da aralık ayında konuyla ilgili soruşturma başlatmış, bu ay başında da soruşturmanın güvenliği açısından basına yayın yasağı koymuştu.

Temyize gidecekler

El Vatan’ın Genel Yayın Yönetmeni Şeyh Halife Ali el Halife el Sabah, “büyük bir hukuki hata” olarak tanımladığı kararı temyize götüreceklerini açıkladı. El Sabah, “Söz konusu video hakkında diğer gazetelerden daha fazla yazdığımızı düşünmüyorum” dedi.

Kraliyeti kötülemek yasak

Kuveyt, Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün hazırladığı 180 ülkeyi kapsayan “2014 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi”nde 91’inci sırada yer alıyor. Körfez İşbirliği Konseyi üyeleri arasında listede en üst sırada yer alan ülke olan Kuveyt’te yaklaşık 10 tane günlük siyasi gazete bulunuyor. Gazetelerin hükümeti eleştirmesine tepki gösterilmiyor, buna karşın kraliyet ailesine yönelik olumsuz haberlere kesinlikle yer verilmiyor.