Bursa ve Marmara için korkutan uyarı !

Bursa ve Marmara için korkutan uyarı !

Prof. Dr. Ahmet Ercan, Bursalılar için korkutucu uyarlılarda bulundu.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün açıklamalarına göre bugün saat 12.19′da Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Uğurlupınar Köyü2nün 1.2 km batısında 4.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Sözcü'den Deniz Ayhan'ın haberine göre İstanbul’da da hissedilen depremlerle ilgili İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Bursalılar için korkutucu uyarlılarda bulundu.

“BÜYÜK DEPREM İÇİN GERİLDİ”

“Mustafakemalpaşa’dan Gönen’e, Akçay’a, Ege Denizi’ne ulaşan bu kırığın özellikle Batı kolu 7.5′a varan çok büyük depremler üretebilecek güçtedir” diyen Ercan, “Bunlar gerginlik birikiminin göstergesidir. Bu depremler, bölgenin daha büyük bir deprem yaratmak üzere gerildiğini gösteriyor” dedi.

Ercan, bugün birisi saat 10 civarında, diğeri de 12.19′da olmak üzere 4.3 ve 4.5 büyüklüğünde iki deprem meydana geldiğini ve bu depremlerin odak derinliğinin 5 KM’lik sığ depremler olduğunu belirtti.  Depremlerin Kuzey Anadolu Kırığı’nın en güney kolunda olduğunu (Uluabat Dalı üzerinde) söyleyen Ercan, “Kuzey Anadolu Kırığı’nın devinimli ve gerginlik biriktirme hazırlığında olduğu görülüyor” dedi.

“BU DEPREMLER UYARICI OLMALI”

Bölgede kırık boyları 40-60 Km arasında değiştiği için çok büyük bir deprem oluşturamadığını belirten Ercan, “Ancak oluşturabileceği 6, 6.5 büyüklüğünde depremler bile Bursa Mustafakemalpaşa kesimlerinde bile yeni yerleşimlerin genellikle bol sulu, gevşek, jole gibi tarım alanlarına doğru gelişmesi nedeniyle çok etkili olabilecektir” diye konuştu. Bu kırığın özellikle Batı Kolu’nun 7.5′a varan büyük depremler üretebileceğine vurgu yapan Ercan, “Bu küçük boyutlu depremler kentsel dönüşümü hızlandırmak için bir uyarı olmalı. Bursa bu konuda sınıfta kalmıştır. Bursa korkulacak bir yapılanma içerisine girmiştir. Bunun bedelini Bursa gelecekte ödeyecektir. Deprem kötü olan her şeyin bedelini ödetir” dedi.

Ercan, Bursa depremlerinin olası İstanbul depremi ile bağlantısı olmadığına da vurgu yaptı.