Büyük savaş öncesi IŞİD dengeleri değiştiriyor !

Büyük savaş öncesi IŞİD dengeleri değiştiriyor !
Güncelleme:

IŞİD'in Musul savaşı için Irak aşiretleriyle ittifak kurmaya ve aşiretlerin içine yerleşmek için fırsat kolladığı iddia edildi..

ABD öncülüğündeki koalisyonun hava saldırılarıyla desteklediği Irak ordusu ve Halk Seferberlik Birlikleri’nin Tikrit’i kurtarmasından bir gün sonra bir IŞİD lideri 23 Mart’ta Ninova vilayetindeki aşiret liderlerine şöyle seslendi: “Siz aşiret liderleri halkın önderleri, bizim de başımızın tacısınız.”

Al-Monitor'ün haberine göre Örgüt, 1 Nisan’da da şimdi kapatılmış olan bir Twitter hesabından “Ninova Aşiretleri Bağlılık Yeminlerini Yeniliyor ve Savaşa Hazırlanıyor” notuyla kısa bir video paylaştı. Aşiret liderlerinin Musul’daki bir toplantısında çekildiği iddia edilen video, bir grup adamın El Faysaliye’nin merkezindeki Mühendisler Sendikası’nın salonuna girişleriyle başlıyor. Toplantıya Ömer Mehdi Zeydan dışında hepsi Musullu olan altı IŞİD lideri de katılıyor. Ürdünlü olan ve IŞİD’in ideologlarından biri olarak tanınan Zeydan, geçen ekimde Ürdün’den ayrılıp IŞİD’e katılmasından bu yana ilk kez bu video ile ortaya çıktı. Katılımcıların IŞİD lideri Halife İbrahim ya da diğer adıyla Ebubekir El Bağdadi’ye bağlılık yemini etmesiyle biten videoda 80 aşiret liderinin yemin ettiği iddia ediliyor ve Ninova’da IŞİD’e biat eden 30 aşiretin isimleri sayılıyor.

Şammar aşiretinin lideri ve Ninova’nın en tanınmış aşiret reisi olan ŞeyhAbdullah El Yaver görüntülere ilişkin Al-Monitor’a şöyle konuştu: “Onların çoğu aşiret lideri değil, küçük aşiret gruplarının başları. Sadece kendi adlarına konuşuyorlar. Zaten gerçek aşiret liderleri kolayca tanınır.” IŞİD’in en sert muhaliflerinden olan Yaver, Irak Kürdistanı’ndaki Dohuk’tan yaptığı açıklamayı şöyle sürdürdü: “Bu adamlar IŞİD liderlerinin dayattığı şeyleri söylüyorlar. Maalesef şehirdeki herkes tutsak durumunda.”

El Hadidi aşiretinin reisi Ahmet El Orçani de Facebook’ta paylaşılan ve kendi aşiretinden bir kişinin de yer aldığı bir diğer videoya ilişkin benzer görüşler dile getirdi. Bu videoda da bir grup aşiret mensubu Peşmerge’nin IŞİD’den kurtardığı Arap köylerindeki sorunları bir Kürt liderle görüşüyor. Orçani bu görüşmeye ilişkin şöyle dedi: “Aşireti temsilen konuştuğunu söyleyen şahıs, sadece kendi adına konuşuyor. Diğerleri için de aynı şey geçerli.”

Kaynaklar videonun Tikrit’in kurtuluşundan bir gün sonra yayımlanmasının tesadüf olmadığını belirtiyor. Görüntülerin Tikrit’i kaybeden IŞİD’e Musul savaşı öncesi destek toplama amacıyla yayımlandığı düşünülüyor.

Al-Monitor