Büyükelçi'den dostça veda

Büyükelçi'den dostça veda

Büyükelçilikte görev yapan Maslahatgüzar Yosef Levi Sfari, görevine dostça mesajlar vererek veda etti.

Mavi Marmara krizinin ardından İsrail ile diplomatik ilişkilerin seviyesinin düşürülmesiyle Ankara’daki büyükelçilikte görev yapan Maslahatgüzar Yosef Levi Sfari, Türkiye’deki görevine dostluk mesajlarıyla veda etti.

Sfari, “Diplomatik ilişkilerimizin büyükelçi seviyesinde istikrarlı hale, normale dönmesini isterdim. Zamanı henüz gelmedi. Gecikse de o günlerin geleceği konusunda olumlu düşünüyorum. İlişkilerin hızlı ve tam restorasyonundan başka seçenek de yok” dedi.
İsrail’in Ankara’daki Büyükelçilik Rezidansında dün Sfari için bir veda resepsiyonu düzenlendi. Resepsiyona yeni Türkiye Maslahatgüzarı Amira Oron da katıldı. Levi Sfari yaptığı veda konuşmasında şunları söyledi:

BÜYÜKANNEMİN KÖKENLERİNİN DAYANDIĞI BU ÜLKE

“2011 Kasım’ında Türk hükümetinin diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürme kararının ardından bakanlığım beni Türkiye’nin İsrail Büyükelçiliği’nde görevlendirdi. Bu riski aldım. Ailemi İsrail’de bıraktım. Büyükannemin kökenlerinin dayandığı bu ülkeye geldim. Çok sıcak duygular ama büyük endişelerle geldim. Ne yazık ki iki ülkenin ilişkilerinin en zor olduğu dönemde ülkeme hizmet etmem istendi. Ama diğer yandan görevimin zorlu ve heyecanlı olacağını da biliyordum. İlk aylarım çok zordu ama burada insanlarıma ve ülkeme yönelik çok temel bir dostluk buldum. Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerinin şuan ki durumunun anormal olduğu şüphesizdir. Hiç şüphesiz ki en kısa zamanda normalleşmelidir. Doğal dost olan ortak çıkarları olan benzer tehditlerle karşılaşan iki halkın örneğini verin deseniz bu hiç şüphesiz İsrail ve Türkiye’dir.

BÜYÜKELÇİNİN GÖREVİ DEVRALMASINI DİLERDİM

Hürriyet'ten Zeynep Şafak'ın haberine göre Türkiye Cumhuriyeti yeni kurulan Yahudi devletini tanıyan ilk Müslüman ülke olması nedeniyle halklarımızın uzun bir işbirliği dostluk ve ortaklık tarihi olduğunu unutmamalıyız. Ankara’ya birçok güzel anı ile veda ediyorum. Birkaç kötü anıyı da unutmayı tercih ediyorum. Ankara’ya tatmin duygusu ile veda ediyorum ama biraz da endişe hissediyorum. Benim yerime bir büyükelçinin görevi devralmasını dilerdim. Diplomatik ilişkilerimizin olması gerektiği gibi büyükelçi seviyesinde istikrarlı hale, normale dönmesini isterdim. Ne yazık ki bunun zamanı henüz gelmedi. Gecikse de o günlerin geleceği konusunda kesinlikle olumlu düşünüyorum. Halklarımızın karşı karşıya kaldığı ortak tehditlere bakarsak ikili diplomatik ilişkilerimizin hızlı ve tam restorasyonundan başka seçenek de yok.”
Yeni Maslahatgüzar Amira Oron da yaptığı konuşmada, “Amacım iki ülke arasındaki diyaloğun geliştirilmesi olacak. Bu her iki ülkenin de karşılıklı çıkarı içindir” dedi.