Çalışanlar emekliliğe hazır değil !

Çalışanlar emekliliğe hazır değil !

Aegon’un yaptığı araştırmaya göre Türkiye, ‘emekliliğe hazırlık endeksi’nde 11’inci sırada.

Yani, Türkler emeklilik için hazır değil. Ayrıca, emekli olduklarında da maddi durumlarıyla ilgili endişeye sahipler.
calisanlar-emeklilige-hazir-degil-endiseli--4672683.jpeg

 

Hollanda merkezli Aegon’un 15 ülkede 15 bini aşkın kişiyle yaptığı araştırmaya göre, emeklilik ‘boş zaman’ ve ‘özgürlük’ olarak algılandığı gibi ‘hastalık’ ve ‘sıkıntı’ olarak da ifade ediliyor. Araştırma için Türkiye’den de 900 çalışan ve 100 emekli ile görüşüldü.

Türkiye 11’inci sırada
Ankete katılan Türklerin yüzde 61’inin emeklilik planı bulunurken, yüzde 36’sının herhangi bir planı yok. Çalışanların yüzde 35’i emeklilik yaşı geldiğinde hemen emekliliğe geçiş yapmak isterken, yüzde 20’si yarı-zamanlı işlerde çalışarak tamamen emekli olana kadar geçici bir süre çalışmayı planlıyor.
Aegon’nun Emekliliğe Hazırlık Endeksi’nden 10 üzerinden 5.4 puan alan Türkiye, küresel sıralamada 11’inci sırada. Bu ‘düşük’ puan, Türklerin emeklilik için yeterince hazır olmadığını gösteriyor. Ayrıca, emekli olduklarında da maddi durumlarıyla ilgili endişeleri var. Anket katılımcılarının yüzde 48’i ileride emekli olanların, şu anda emekli olanlardan daha kötü şartlara sahip olacağına inanıyor. Yüzde 26’sı neredeyse aynı olacağını, yüzde 18’i daha iyi, yüzde 8’i ise bilmediğini belirtti.

NÜFUS GİDEREK YAŞLANIYOR
Anketle ilgili yapılan değerlendirmede şöyle denildi: “Bunun sebebi ekonominin gidişatı hakkında olumsuz düşüncelere sahip olmaları veya emeklilik finansman sistemine baskı yapması beklenen demografik değişimlerin göz ardı edilmesi olabilir. Türkiye’nin nüfusu çok genç. Ancak, doğum oranının azalması ve ortalama yaşam süresinin artması, nüfusun yaşlanmasına katkıda bulunuyor. Türkiye’de her 65 yaş ve üstü vatandaşa karşılık, 8 kişiden biraz daha az çalışma yaşına gelmiş kişi var. Bu yüzyılın ortalarında bu oranın, her emeklilik çağına gelmiş kişiye karşılık 2.7 çalışma yaşına gelmiş kişi kalana kadar düşeceği tahmin ediliyor. Toplumun bu artan maddi yükü finanse etme kapasitesi ileride emekli olacakların daha az yardım almasına yol açabilir.”
Aegon Türkiye CEO’su Uğur Tozşekerli, araştırmayla kişilerin emekliliklerine yönelik kaygılarının öne çıktığına dikkati çekerek, birikimin önemine vurgu yaptı.