Çalışanlara ekstra maaş müjdesi

Çalışanlara ekstra maaş müjdesi

İşsizlik maaşı almayan işçilerin İşsizlik Fonu'nda biriken paralarının ödenmesi istendi.

Türk Metal Başkanı Pevrul Kavlak, hiç işsizlik maaşı almadan emekli olan işçilerin, İşsizlik Fonu'na ödediği payın iade edilmesini önerdi. Fonundaki paranın iade edilmesi halinde asgari ücretli bir işçi bugün 1731 lira alacak.

Hükümet’in her fırsatta İşsizlik Fonu'ndaki parayı amacı dışında farklı alanlara harcaması, fonun gerçek sahibi olan işçileri harekete geçirdi. Bu konuda Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak, dikkat çekici bir öneri yaptı.

Fondan tek kuruş kullanamadan emekli olan milyonlarca işçi olduğunu belirten Kavlak, çalıştığı dönemde işsiz kalmadığı için ya da şartları uymadığı için buradan para kullanmayanlara emekli olduklarında hiç olmazsa işçi payının iade edilmesini istedi. Kavlak, şöyle devam etti:

“Başkasının parasını istemiyoruz. Kendi ödediğimiz parayı istiyoruz. İşçi emekli olurken kıdem tazminatının yanı sıra fonda biriken kendi ödediği parayı da alsın. Hiç olmazsa bu sayede fon paraları başka yerlere harcanmaz” dedi. Kavlak, fonun gerçek sahibi işçiler olmasına karşın Hükümet’in fondan yaptığı harcamaları basından öğrenebildiklerini de söyledi. 

Halen bu fona brüt ücretin yüzde 1’i kadar işçiden, yüzde 2’si kadar işverenden ve yüzde 1’i kadar da devletten prim kesiliyor. Asgari ücretli her bir işçiden fona her ay 12 lira 2 kuruş, yıllık da 144 lira 24 kuruş prim ödüyor. İşveren ve devletten kesilenle birlikte bu tutar yıllık 576 lirayı buluyor. Fon’a 12 yıldır prim kesildiği için asgari ücretli bir işçiden bugünün parasıyla 12 yılda toplam 1731 lira kesildi.

Kavlak’ın önerisinin kabul edilmesi halinde, bugün emekli olan bir asgari ücretli  1731 lirasını alabilecek. Brüt aylığı 2 bin lira olan işçi emekli olurken 2 bin 880 lira, 5 bin lira brütle çalışan bir işçi de 7 bin 200 lira fon tazminatı almaya hak kazanacak. 

Çalışan 7,1 milyar devlet 20 milyar lira aldı

İşi­ni kay­be­den ça­lı­şan­la­rın iş­siz­lik dö­ne­min­de ge­çim­le­ri­ni sağ­la­mak ama­cıy­la 2002 yı­lın­da ku­ru­lan İş­siz­lik Si­gor­ta­sı Fo­nu, Hü­kü­me­t’­in sos­yal har­ca­ma­la­rı­nın giz­li kay­na­ğı­na dö­nüş­tü. 

Ya­rar­lan­ma şart­la­rı çok ağır ol­du­ğu için iş­siz ka­lan bin­ler­ce ça­lı­şa­na ma­aş öde­ne­mi­yor. İş­siz­ler fon­dan ye­te­rin­ce ya­rar­la­na­ma­dı­ğı için fon­da bi­ri­ken pa­ra 81 mil­yar li­ra­yı aş­tı. İş­ku­r’­un ve­ri­le­ri­ne gö­re 2008'den bu ya­na 76,6 mil­yar li­ra ge­lir el­de eden İş­siz­lik Fo­nu'ndan o ta­rih­ten bu­gü­ne ka­dar 27 mil­yar li­ra har­ca­ma ya­pıl­dı. An­cak bu pa­ra­nın sa­de­ce 7,1 mil­yar li­ra­sı iş­siz­le­re git­ti. Ge­ri ka­lan 19,9 mil­yar li­ra ise hü­kü­me­t’­in dev­let büt­çe­sin­den yap­ma­sı ge­re­ken eko­no­mik ve sos­yal har­ca­ma­la­ra git­ti. Bu har­ca­ma­lar içe­ri­sin­de ise 9,9 mil­yar li­ray­la GAP ilk sı­ra­da yer al­dı.