‘’Çanakkale Zaferi 100. Yıl Albümü’’ Tanıtımı Yapıldı

‘’Çanakkale Zaferi 100. Yıl Albümü’’ Tanıtımı Yapıldı

Çanakkale Zaferi'nin yüzüncü yılı dolayısıyla, Türk Dünyası Kültür Vakfı tarafından desteklenen ve zaferin yüzüncü yılı anısına çıkartılan...

Çanakkale Zaferi'nin yüzüncü yılı dolayısıyla, Türk Dünyası Kültür Vakfı tarafından desteklenen ve zaferin yüzüncü yılı anısına çıkartılan "Çanakkale Zaferi 100. Yıl Albümü'nün lansmanı gerçekleştirildi. Gecede Çanakkale'ye dair kaleme alınan şiirler ve cephede yazılmış mektuplar salondakilere okundu.

Anadolu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen tanıtıma Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Eşi Pervin Tuna, TRT Genel Müdürü Şenol Göka, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güngör Azim Tuna, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen ve diğer ilgililer katıldı.

Prodüktörlüğünü Benjamin Kaya'nın yaptığı proje kapsamında, 1915 Çanakkale Destanı'nda etnik kimlik, mezhep gözetmeksizin cephede gözünü kırpmadan kanlarının son damlasına kadar savaşan ölümsüz Türk kahramanlarının zaferi, toplumun her kesimine bir kez daha hatırlatıldı. Albümde yer alan şiirlerin ve mektupların metnine, duygusuna ve içeriğine göre o dönemin şartları yansıtılarak icra edilen besteler, Türk müziğini evrensel bir müzik anlayışı ile bir araya getirdi. Şiirlerin, mektupların ve Çanakkale Türküsü'nün yer aldığı albümde ünlü sanatçılar Orhan Kılıç, Gökhan Alkan, Uğur Arslan, Kutsi, Şenol Göka, Volkan Keskin ve Orhan Hakalmaz sesleriyle albüme ve geceye renk kattı.

"ŞİİRLERİMİZDE ÇOCUKLARIMIZA VE GENÇLERİMİZE VERİLECEK ÇOK GÜZEL MESAJLAR VAR"

Çanakkale Savaşı'nın 100'üncü yılı dolayısıyla ölümsüz kahramanların anısına bir farkındalık projesini Türk kamuoyuna tanıttıklarını ve hediye ettiklerini söyleyen Vali Güngör Azim Tuna, albümün içeriğinde çok güzide sanatçıların olduğunu vurguladı. Bu proje için birkaç aydır yoğun bir şekilde çalışıldığını ifade eden Tuna, albüm yeni bestelerin ve müziklerin yapıldığını aktardı. Tuna, "Sanat yönetmenliğini ve prodüktörlüğünü yapan arkadaşlarımız var sanat dünyasından. Onların gönüllülüğüyle oluşmuş bir proje. Esişehir Valiliği ve Türk Dünyası Kültür Vakfı olarak bu projeyi milletimize armağan ediyoruz. Bize bugünlere gelmemize vesile olan, kaybettiğimiz şehitlerimizi ve ecdadımızı da hayırla, minnetle yad ediyoruz. Çocuklarımıza ve gençlerimize verilecek çok güzel mesajlar var bu şiirler içerisinde. Şiir aslında birçok derin manaları birkaç kelime ve cümle içerisinde ifade etmek için güzel bir yöntem. Çok güzel şiirlerimiz var hem tarihten gelen bildiğimiz şiirler hem de eni şiirlerimiz var. Bunları aracı kılarak ve müziği de aracı kılarak müziğin en son halini hem geleneksel tınılarla hem de modern çizgileriyle yeni besteler yaparak güzel bir albüm çalışması ortaya çıktı. Emeği geçen herkesi kutluyorum" dedi.

"ÇANAKKALE'NİN MİLLET OLARAK HERKESTE AYRI BİR YERİ VAR"

Millet olarak herkesin gönlünde Çanakkale'nin ayrı bir yeri olduğunu söyleyen Vali Tuna şöyle devam etti:

"Daha önceden Çanakkale Valiliği yapmış biri olarak, oraya giden milyonlarca insanımızın gördüğü hissettiği ve yaşadığı duygular hepimizde vardır. Bu 100'üncü yıl vasıtasıyla onlara en azından herkes bir şeyler yapabiliriz diye düşündük. Hiçbir şey yapamayan insan oturur dua eder, şükreder, hayırla yad eder ama biz bunu şiirlerle ve bestelerle ölümsüzleştirmek istedik. Tekrar hayırlı olsun diyorum. Projede bize bir şiirle destek veren TRT Genel Müdürü'ne teşekkür ediyorum. Ben biliyorum ki devlet büyüklerimiz, başta Cumhurbaşkanımızdan başlayarak aşağıya kadar herkes özellikle şiir ve Çanakkale konusunda çok hassastırlar. Son 10-15 yılda Çanakkale'nin önemi milletimize çok daha hakkıyla hatırlatılmış oldu. Eminim yeni yetişen çocuklarımıza da bu ruhu, Çanakkale ruhunu vermek için çalışmalarımıza azim ve kararlılıkla devam edeceğiz."

Çalışmanın tüm Türkiye'ye takdim etme heyecanını yaşadıklarını söyleyen Prodüktör Benjamin Kaya, albümün dinlenildiği zaman Çanakkale ruhunun derin duygularla yaşanacağını belirtti.

Açılış konuşmasının ardından albümde yer alan şiirler ve mektuplar sanatçılar tarafından salondakilere okunurken, dinleyenler de duygu dolu anlar yaşadılar.

Ayrıca albümde şiirleriyle yer alan ve albümün proje danışmanlığnı yapan Murat Dereli tarafından Vali Güngör Azim Tuna'ya, Kumkale Şehitliği'nde bulunan ve 14 şehidin kabrinden alınmış olan toprak takdim edildi.

Kaynak: İHA