Çankaya Köşkü'nde bir garip selamlaşma !

Çankaya Köşkü'nde bir garip selamlaşma !

Yeni Zelanda Genel Valisi onuruna Çankaya Köşkü'nde verilen yemekte ilginç görüntüler vardı.

Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mateparae, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak Türkiye’de.. Köşk'te onuruna verilen yemeğe katılan Vali, askeri kurmayıyla burun buruna sürterek selamlaştı, konuşmasını iPad'den okudu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mateparae onuruna akşam yemeği verdi. Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül ile Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mateparae ve eşi Janine Mateparae davetlileri kapıda karşıladı. Yeni Zelandalı askeri bir yetkili, Yeni Zelanda Genel Valisi Mateparae ile burun buruna sürterek selamlaştı.

YEMEĞE ÇOK SAYIDA DAVETLİ KATILDI

Yemeğe, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türkiye-Yeni Zelanda Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Mehmet Domaç, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin yanı sıra Avustralya, Kanada, İngiltere, Güney Afrika büyükelçileri, ODTÜ Rektörü Ahmet Acar, 18 Mart Üniversitesi Rektörü Sedat Laçiner, AFAD Başkanı Fuat Oktay, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, milletvekilleri, akademisyenler, işadamları ve işkadınları katıldı.

3-286.jpg

"ACI BİR GEÇMİŞTEN DOSTLUK ÇIKARTTIK"

Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada ziyaretin Çanakkale Kara Savaşları'nın 99'uncu yıl dönümüne denk geldiğine işaret ederek "Dünyanın iki ucunda yer alan Türkiye ve Yeni Zelanda arasında, ilk bakışta anlaşılması zor bir muhabbet ve yakınlık mevcuttur. Zira bizler, acı bir geçmişten güçlü bir dostluk çıkartmayı başarmış ender ülkelerdeniz" diye konuştu.

GENEL VALİ KONUŞMASINI iPAD'DEN OKUDU

Yeni Zelanda Genel Valisi Korgeneral Sir Jerry Mateparae, konuşmasını yanında getirdiği tablet PC'den okuyarak yaptı. Mateparae, sözlerine Türkçe ve Maorice "İyi akşamlar" diyerek başladı.

Yeni Zelanda ve Türkiye'nin 21'inci yüzyıla uygun modern bir ilişki kurmaya odaklandığını ifade ederek "İkili ticari ve ekonomik ilişkilerimizi artırmak için yürüttüğümüz çalışmalar, eğitim alanı dahil kültürel ve beşeri ilişkilerimizi ilerletme gayretlerimiz ve uluslararası alanda güçlü birer ortak olmaya matuf çabalarımız, canlı işbirliğimizin en güzel örneklerini teşkil etmektedir" dedi.

2-451.jpg

"TÜRKİYE KRİZ YÖNETİMİNİN LİDERİ OLDU"

"Türkiye'nin küresel ve bölgesel konulardaki bakış açısına yüksek değer veriyoruz. Türkiye gibi Yeni Zelanda da bölgesel ihtilaflar bağlamında, özellikle Suriye'deki durum ve İsrail-Filistin sorunu gibi Ortadoğu'daki sorunlara yönelik endişe duymaktadır. Bu ihtilaflar, kan dökülmesine ve ıstıraplara yol açmakta, daha geniş anlamda bölgesel ve hatta küresel güvenliği tehdit etme potansiyeli taşımaktadır.

Suriye'deki ihtilaftan kaynaklanan insani krize cevaben Türkiye'nin gösterdiği liderliğin altını özellikle çizmek istiyorum. Uluslararası toplum, sınırdan Türkiye'ye geçen yüz binlerce Suriyelinin yaşadığı sıkıntıları hafifletmek için Türkiye'nin sarf ettiği gayretlerden dolayı size teşekkür borçludur."

MAORİCE TEŞEKKÜR

Konuşmasının sonunda Mateparae, kendisini ve heyetini ağırlamalarından dolayı Gül çiftine, Maorice teşekkür etti.