Caprice Gold’a 1 milyar liralık ceza yolda

Caprice Gold’a 1 milyar liralık ceza yolda

Maketten satılan devre mülklerin 36 ayda tamamlanmaması halinde firmanın izin belgeleri iptal ediliyor.

 Caprice Gold Otel’in 5 yıl geçmesine rağmen hak sahiplerine teslim edilememesi üzerine Tüketici Genel Müdürlüğü harekete geçti. Hukuki süreyi ihlal eden Fadıl Akgündüz’e satış bedeli
Avrupa’daki gurbetçilerden topladığı 650 milyon markı batırdıktan sonra dolandırıcılıktan 1,5 yıl hapis yatan Fadıl Akgündüz, son projesi olan Caprice Gold Otel inşaatını 5 yıldır tamamlamadı. Maketten satılan İstanbul Bayrampaşa’daki Caprice Gold devremülkleri ile ilgili Fadıl Akgündüz’ün taahhütlerini yerine getirmemesi üzerine Tüketici Genel Müdürlüğü tarafından inceleme başlatıldığı ortaya çıktı. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre, teslimden önce kampanyalı satış olarak bilinen maketten satışta arz sahibi adına Tüketici Genel Müdürlüğü’nce kampanyalı satış izin belgesi düzenleniyor. Tüketicilerin sözleşmeden doğan haklarının devlet garantisinde olduğu sistemde maketten satılan devremülklerin 36 ayda tamamlanmaması ve mal sahiplerine teslim edilmemesi halinde firmanın izin belgeleri iptal ediliyor. Ayrıca gayrimenkullerin teslimine kadar satışları yasaklanan firmaya da satış bedeli kadar idari para cezası uygulanıyor. 2009 yılında başlanılan Caprice Gold’un inşaatı ise 5 yıldır tamamlanmadı. Kanunun öngördüğü inşaat tamamlama süresini 2 yıl geçen Caprice Gold’a yaptığı satış bedeli olan 1 milyar lira kadar idari para cezası verilmesi bekleniyor. 12 bin kişiye sattığı devremülklerden yaklaşık 1 milyar lira satış geliri elde eden Akgündüz’ün bu parayı nerede tasarruf ettiği ise bilinmiyor. Otel inşaatına 200 milyon lira masraf yapan Akgündüz’ün reklam, kira ve şirket harcamalarından artakalan 450 milyon liranın akıbeti ise kamuoyunda merak oluşturuyor.

Öte yandan tüketici kanununda yer alan devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti sözleşmelerini düzenleyen mevzuata göre devre tatile konu taşınmazın ön ödemeli satılması durumunda, devir veya teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı bulunuyor. Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı, sözleşme bedelinin yüzde ikisine kadar tazminat talep edebilirken satıcı, yükümlülüklerini hiç ya da gereği gibi yerine getirmezse tüketiciden herhangi bir bedel talep edemiyor. Sözleşmeden dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç doksan gün içinde tüketiciye geri veriliyor. Satıcının aldığı bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi iade ettiği tarihten itibaren, tüketici on gün içinde edinimlerini iade ediyor. Bu düzenlemeden binlerce Caprice Gold mağdurunun yararlanması bekleniyor. 7 aydır parasını alamayan Caprice Gold mağdurları, geçtiğimiz günlerde otel inşaatına baskın yapmış ve yetkilileri sorguya çekmişti. Akgündüz’ün görüşmeyi reddettiği mağdurlar Caprice Gold Derneği’ni kurarak hukuki mücadelenin ilk adımını attı.

600 milyon liralık Jetpa’yı 3 milyona devretti

Fadıl Akgündüz, yüzde 98’i Jetpa Holding’e ait olan yaklaşık 600 milyon lira değerindeki Aytepe Turizm’i ev hanımı ablası Avniye Obut ve emekli memur eniştesi İbrahim Obut’un kurduğu Mai Turizm’e 3 milyon liraya devretti. Akgündüz’ün, 135 bin lira sermayeli Aytepe Turizm’in sermayesini 3 milyon liraya yükselterek, şirketin sahipliğini Mai Turizm’e geçirdiğini tespit eden Jetpa Holding kurucu ortağı Sacit Duran, mal kaçırma operasyonunu engellemek için Didim Asliye Ticaret Mahkemesi’nde ‘butlan’ (işlemin geçersizliği) davası açtı. 3 milyon liraya devredilen Aytepe Turizm Şirketi’nin mal varlıkları arasında ise 258 milyon lira değerindeki Caprice Didim Otel’in yanı sıra Didim’de bulunan 52 adet villa, Caprice Otel personel daireleri ve turizm bölgesi olan Muğla’nın Milas ilçesi sahilinde yaklaşık 300 milyon lira değerinde olduğu tahmin edilen 119 dönüm arsa bulunuyor.