- IMKB

- 54.810
- Dolar

- 1,8425
- Euro

- 2,3065
- Altın

- 619,17
- Ankara : 11 °C
- İstanbul : 15 °C
- İzmir : 12 °C
- Adana : 13 °C
- Antalya : 15 °C
- Diyarbakır : 8 °C
Çarpıcı PKK istatistiği

Buna göre son 10 yılda ölen 1.362 PKK'lı teröristin yüzde 44'ü 'çocuk' olarak kabul edilen 18 yaşın altında. Militanların yüzde 12'si de kadınlardan oluşuyor. Örgüte, Türkiye'den sonra en fazla Suriyeliler katılıyor. İstanbul'dan katılım oranı da yüzde 16'yı buluyor.
TBMM İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde kurulan Terör Alt Komisyonu, dün terör uzmanı Nihat Ali Özcan'ı dinledi. Komisyona 2001-2012 tarihleri arasında ölen 1.362 PKK'lı üzerinde yaptığı araştırmayı sunan Özcan, terör örgütünün dağ kadrosuyla ilgili çarpıcı bilgiler verdi. Buna göre dağdaki militanların yüzde 88'i erkek, yüzde 12'si kadın. Araştırmanın en önemli verisi ise teröristlerin yaşlarına ilişkin. PKK'nın dağ kadrosunun yüzde 44'ünü 18 yaşın altındaki çocuklar oluşturuyor.
Nihat Ali Özcan'ın yaptığı araştırmanın sonuçları şöyle: Örgüte en genç katılım yaşı 9. En yaşlı katılım yaşı ise 42. En genç ölen 14, en yaşlı ölen 48. En fazla örgütte bulunma süresi 28 yıl. PKK'nın dağdaki militanlarının yüzde 43,68'i 18 yaşın altında, yani çocuk. Yüzde 33,4'ü 16-18 yaş arasında, yüzde 9,25'i ise 15 yaşın altında. 19 yaş ve üstünün oranı ise yüzde 57,3. Militanların ortalama yaşı 19. Dağdaki militanların doğdukları ülkeye göre dağılımı açısından yüzde 73,3'ü Türkiye, yüzde 12,4'ü Suriye, yüzde 9,8'i İran, yüzde 3,7'si Irak, yüzde 0,37'si Avrupa, yüzde 0,22'si de diğer ülkelerden meydana geliyor.
Teröristlerin katıldıkları illere göre dağılımında ilk sırada yüzde 17,6 ile Diyarbakır yer alırken, yüzde 15,7 ile İstanbul ikinci sırada, üçüncü sırada yüzde 10,8 ile Mardin, dördüncü sırada yüzde 9,8 ile Van geliyor. Örgüte en fazla katılım, Öcalan'ın yakalandığı 1999 yılında oldu. 1999'da örgüte yurtdışından katılım oranının yurtiçinden katılımın önüne geçmesi de dikkat çekici. Dağdaki militanların yüzde 79,4'ü Türkiye, yüzde 17,6'sı Irak'ta, yüzde 2,6'sı İran'da, yüzde 0,3'ü Suriye topraklarında ölmüş.
Militanların örgütte bulunma sürelerinin aynı zamanda hayatta kalma süresi olduğunu ifade eden Özcan, bu sürenin 6,5-7 yıl olduğunu ifade ediyor. Ortalama ölüm yaşı 26-27. Kadınların örgütte kalma yaşı erkeklerden fazla. Kadınlar ortalama 8,3 yıl örgütte kalıyor. Terör komisyonuna bilgi veren Nihat Ali Özcan, İstanbul'a dikkat çekti. Megakentin örgütün 'askere alma dairesi' gibi çalıştığına işaret eden Özcan, örgüte katılanlardan İstanbul'da doğanların oranının yüzde 2 civarında olmasına karşın, örgüte katılımın olduğu iller arasında yüzde 15,7 ile ikinci sırada yer aldığını bildirdi. Özcan, bunda İstanbul'a Güneydoğu'dan yoğun göçün etkisi olduğuna işaret etti.
DAĞDA 6 BİN 500 TERÖRİST VAR
Özcan, milletvekillerinin sorularını cevaplarken hâlen dağda 6 bin 500 civarında PKK'lı militan olduğunu söyledi. Yılda ortalama 130 teröristin öldüğünü belirten Özcan, örgütün her yıl ortalama 200 yeni militana ihtiyaç duyduğunu söyledi. Dağdaki militan sayısının stratejik olarak o seviyede tutulduğunu kaydeden Özcan, "PKK'nın çok adama ihtiyacı yok, kuru kalabalık işlevsiz hale getirir." dedi. Çok adamın yönetilmesinin de zor olduğunu söyleyen Özcan, PKK'nın dağda fazla paraya ihtiyacı olmadığını kaydetti. Kızların erken evlilik ve aile içi şiddet gibi baskılar sebebiyle kendisine 'özgürlük' vaat eden örgüte katıldığını belirten Özcan, erkeklerin ise kahraman olmak, macera yaşamak, kolay ikna edilebilmek gibi özelliklerinden dolayı daha kolay dağa çıktığını anlattı. Özcan, PKK'nın uyuşturucu trafiğine ilişkin bir soruya da, "Kendi adına uyuşturucu ticareti yapmamıştır, ama dolaylı olarak sponsor biçimde uyuşturucu ticaretinden yararlanmıştır." diye konuştu.
Terör uzmanı Nihat Ali Özcan, TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyelerine PKK'nın mahkeme kurup infaz yaptığına ilişkin bir de belge sundu. Örgütün 2 Mart 1996 tarihinde 'Amed eyaleti Andok Yüksek Askerî Mahkemesi' adıyla kurduğu mahkemede örgüt üyelerini yargıladığını öne süren Özcan, söz konusu davanın iddianamesini göstererek, davada 4 örgüt üyesinin ihanet suçunun karşılığı olarak anında infaz mangasınca öldürülmesi kararı aldığını söyledi. (Zaman)
- Bugün
- Dün
- Bu Hafta
- Bu Ay
Yazılım & Teknik Destek: CM Bilişim








Sporun doğru adresi
Kadinlara çok özel bir haber
Medyanın 24 saat açık kafesi













































Bu habere ilk yorum yapan siz olun.