ÇED raporu kuralları yıkıldı

ÇED raporu kuralları yıkıldı

ÇED raporu yönetmeliği sil baştan hazırlandı..

Büyük ölçekli projelerin çevreye etkisini değerlendiren ÇED raporu yönetmeliği 17. kez değiştirildi. AB’de 20 yılda yapılan değişiklik sayısı ise 3 ile sınırlı kaldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2013 yılında sil baştan değiştirdiği Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) yönetmeliğini bir kez daha değiştirdi. Böylelikle 1993’te bu yana 17. değişiklik yapılmış oldu. Avrupa Birliği’nde bu yönetmelik 1985’te yayımlandı ve sadece 3 kez değişikliğe uğradı.

Büyük ölçekli projelerin çevreye olan etkisini değerlendiren raporlar, çevre katliamlarının önünde en büyük engel teşkil ediyordu. Söz konusu değişiklikle çevre katliamlarına davetiye çıkaracak düzenlemeler yapıldı. Böylelikle pek çok projenin ÇED’den muaf tutulmasının önü açıldı.

Yeni yönetmeliğe isyan eden Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, "Geçtiğimiz yıl Çevre Kanunu'na geçici 3'üncü madde olarak konulan ve çok sayıda büyük projeye ÇED muafiyeti getiren değişiklik Anayasa Mahkemesi tarafından durduruldu.

AYM REDDETMİŞTİ

AYM'nin gerekçeli kararı henüz açıklanmamışken, Bakanlık mahkemenin reddettiği maddeyi yeniden yönetmeliğe koydu. Bakanlık, Anayasa Mahkemesi'ni takmadığını göstermiş oldu" ifadelerini kullandı.

Yönetmelikte en çok göze çarpan golf tesisleri ve AVM'lerin ÇED'den muaf tutulmasının yanı sıra toplu konut projeleri için uygulanan ÇED sürecinin de esnetilmesi oldu. Baran Bozoğlu, düzenlediği basın toplantısında bu yönetmeliğin çevre felaketlerine davetiye çıkardığını söyledi.

Yönetmeliği yargıya taşıyacaklarını açıklayan Baran Bozoğlu, yönetmeliğin özellikle inşaat sektörünün önünü açtığını belirtti ve “Artık baraj yapmak isteyen baraj yapar, toplu konut isteyen toplu konut. Çevresel etkilerine de bakılmaz” dedi. 

Bozoğlu çok tartışılacak yeni yönetmeliği kısaca şöyle özetledi;

Bir önceki yönetmelikte 200 konut ve üzerindeki toplu konut projelerinde ‘proje tanıtım dosyası' istenirken yeni yönetmelikteki değişiklikle 500 konutun altındaki projeler ÇED'den muaf tutulmuş oldu.

Metro gibi yer altı projeleri de ÇED'den muaf hale getirildi. Yeni düzenlemeye göre 100 kilometre ve altı demir yolları ÇED'den muaf tutuldu.

Rüzgar enerji santrallerinde (RES) tribün sayısı üzerinden değil, güç üzerinden ÇED sürecine karar verilecek. Ancak asıl çevresel etki tribün sayısındadır.

Deniz, göl ve nehirlerin dibinde; 3 milyon metreküp ve üzeri dip taraması ve malzeme çıkartılması ÇED'den muaf hale getirildi.

Akarsu havzaları arasında su aktarımında 100 milyon metreküp altı ÇED'den muaf oldu.

Seramik üreten tesislerde ÇED uygulama sınırı 100 bin tondan 300 bin tona çıkartılıyor.

Toplu konut projeleri, alışveriş merkezleri ÇED'den muaf tutuldu. AB kriterlerine göre, bir yere AVM yapılabilmesi için çevresel etki değerlendirmesinin yapılması şart.