Çeküd 100 Bin Tohum Dağıtacak

Çeküd 100 Bin Tohum Dağıtacak

Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKÜD), 'Tohumdan Fidana' kampanyası kapsamında 100 bin tohum seti dağıtmayı hedefliyor.

- Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKÜD), 'Tohumdan Fidana' kampanyası kapsamında 100 bin tohum seti dağıtmayı hedefliyor.

Doğal çevrenin korunması, güzelleştirilmesi ve geleceğe güvenle aktarılması amacıyla STK'lar ve kamu ile sürekli dayanışma halinde olan Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKÜD ), 'Tohumdan Fidana' kampanyası kapsamında son 5 ayda 14 ilde yaklaşık 50 bin çeşitli türde tohum seti dağıttı.

İstanbul'da 25 okulda 10 bin adet set dağıtıklarını söyleyen ÇEKÜD Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Yorulmaz, gönüllülük esasına dayanan seferberliklerini yıl sonuna kadar tüm Anadolu'ya yaymak istediklerini açıkladı.

Yorulmaz, aralarında Ankara, Ağrı, Aksaray, Burdur, Bucak, Denizli, Erzurum ve Van’ın da olduğu 13 farklı ilde 30 bin adet set dağıtılarak eğitim verildiğini söyledi. ÇEKÜD Başkanı, sadece TRT'nin 23 Nisan etkinlikleri kapsamında Konya'da düzenlenen organizasyonda 9 bin adet tohum setini ulusal ve uluslararası katılım sağlayan öğrencilere dağıtmanın kendileri için ayrı bir mutluluk kaynağı olduğunu belirterek hedeflerinin 100 bin adet tohum seti dağıtmak olduğunu kaydetti.

'BİR FİDAN BORCUN VAR'

Ağaçlandırma çalışmalarına da hız verdiklerini anlatan Yorulmaz, “2012 yılında ‘Bir Fidan Borcun Var’ konseptiyle başlatılan ağaçlandırma çalışmalarında İstanbul başta olmak üzere toplam 12 ilde etkinlik yapıldı; toplamda dikim yaptığımız il sayısı 30'u buldu. İstanbul'da bu sene 8 bin 500 adet fidanı toprakla buluşturduk. Anadolu da (Ankara, Tekirdağ, Kahramanmaraş, Çanakkale, Denizli, Hatay, Sakarya, Konya, İzmir, Şanlıurfa, Niğde) yaptığımız dikimlerle birlikte toplam 27 bin 600 fidan, toprak ile buluştu. Dikimlerimizin bir kısmı halkın, çoğu öğrenciler ve velilerin katılımı ile gerçekleştirildi” dedi.

Yorulmaz, çevreyi daha yaşanılır hale getirme çabalarını kamuoyuna anlatırken üniversitelerle ortak projeler geliştirdiklerini anlattı.

ÇEKÜD'ün iş birliği içinde olduğu üniversiteler arasında Karabük, Ağrı İbrahim Çeçen, Sakarya, Harran, Kırıkkale Üniversiteleri bulunuyor. ÇEKÜD Başkanı önümüzdeki günlerde İTO ve İstanbul Ticaret Üniversitesi'ne de proje sunacaklarını, faaliyetlerini tüm üniversitelerin çevre kulüpleri ile birlikte sürdürmek istediklerini kaydetti.

'ULUSAL YABAN HAYATI' FOTOĞRAF YARIŞMASI

Her fırsatta çocuklara ağaç sevgisini aşılamaya çalıştıklarını anlatan Yorulmaz, “4 yıl ilköğretim ve ortaöğretim okulları ile yaptığımız çevre yarışmalarımızı ‘Çevremiz Nasıl Kirletiliyor’, ‘Ağaç ve Hayat’, ‘Yaprak İstiyoruz’ ve ‘Çevre Sizsiniz’ isimleri ile duyurmuş, İstanbul ve Anadolu'da yüzlerce okuldan binlerce öğrencinin katılımını sağlamış, kazananlara dizüstü bilgisayar, bisiklet ve fotoğraf makineleri hediye etmiştik. Bu yıl da 'Ulusal Yaban Hayatı Fotoğraf Yarışması' düzenliyoruz. Türkiye genelinden 259 kişi 492 eserle katılım sağladı. Bu yılki yarışmamızın ödül töreni 5 Haziran Çevre Haftası etkinleri kapsamında Gülhane Parkı’nda gerçekleşecek. Yarışmaya katılan seçme eserler, 5-10 Haziran tarihleri arasında Gülhane Parkı’nda sergilenecek” diye konuştu.

Yorulmaz, yarışma ve diğer faaliyetlerle ilgili ayrıntılı bilginin http://www.cekud.org.tr adresinden edinilebileceğini sözlerine ekledi.