Çeküd’ten Sağduyu Çağrısı

Çeküd’ten Sağduyu Çağrısı

Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği son günlerde Taksim Gezi Parkı Eylemi çerçevesinde başlayıp, ülkenin birçok noktasında devam eden gösterilerle alakalı sağduyu çağrısı yaptı. ÇEKÜD Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Yorulmaz’ın konuya ilişkin yaptığı açık

- Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği son günlerde Taksim Gezi Parkı Eylemi çerçevesinde başlayıp, ülkenin birçok noktasında devam eden gösterilerle alakalı sağduyu çağrısı yaptı. ÇEKÜD Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Yorulmaz’ın konuya ilişkin yaptığı açıklama şu şekilde:

“Taksim Gezi parkı konusunda bir grubun göstermek istediği masum çevre hassasiyetinin tam bir çevre düşmanlığına dönüştüğünü esefle izliyoruz. Birkaç ağacı koruma adına başlatılan eylemlerin provoke edilerek, siyasi rant malzemesi yapılması bütün çevre gönüllülerini derinden yaralamıştır. Siyasi erkin attığı yanlış bir adım binlerce kat yanlışlıkla devam ettirilmek istenmektedir. Vatandaşın alın terini, el emeğini, tüyü bitmedik yetimin hakkı bulunan kamu malını telef ederek yapılan hak ve özgürlük arama girişimlerini çevreye yapılan en büyük haksızlık olarak değerlendiriyoruz.

ÇEKÜD, gelecek stratejisini, bırakın yetişkin ağaçların olduğu bir koruyu, yetişkin tek bir ağacı bile bir binaya değişmeme üzerine oluşturmuştur. Taslak projenin revize edilerek mevcut ağaçların korunması, olayların arkasındaki art niyetli bütün hesapları boşa çıkaracaktır. Siyasi rant malzemesi yapılan bu tür protestolar çevre hassasiyetini ve çevrecilere olan kamuoyu güvenini son derece sarsmaktadır. Sosyal medyada oluşan bilgi kirliliği; kafa karışıklığının, tansiyonun ve tepkilerin hızla artmasına sebep olmaktadır.

Hiç bir çevre gönüllüsü, şehrin içinde son derece az bulunan bu tür yeşil alanların bina yapma adına ortadan kaldırılmasını savunamaz. Bu tür yeşil alanların kamulaştırma yapmak pahasına da olsa korunması, hatta daha da genişletilmesi gerektiğine inanıyoruz. Yol ihtiyacımız için kamulaştırma yapıldığı gibi, yeşil alanları arttırmak için de kamulaştırma kararları alınması gerektiğine inanıyoruz. Yollar şehrin can damarlarıdır, hiçbir zaman tıkanmamalı, sürekli akıcı hale getirilmelidir. ÇEKÜD olarak yola karşı değil yapılaşmada yoğunluk artışına karşıyız.

İstanbul'un geleceğine sahip çıkmak isteyen, çevreyi siyasi ranta kurban etmeden sadece çocukları için önemseyen herkesin sağduyulu olma çağrımıza destek olmasını bekliyoruz. Çevre Haftası vesilesiyle çevre hassasiyetinin çatışma, tahribat, kargaşa ve ideolojik art niyetlerden arındırılmasını, çevre için yapıcı, onarıcı, destekleyici pozitif eylemlere dönüştürülmesini diliyoruz".