Cemaatin parası nereden geliyor ?

Cemaatin parası nereden geliyor ?

ABD'li sosyolog yazar Prof. Helen Rose Gülen cemaatini araştırdı ve para kaynağını açıkladı.

ABD'li sosyolog yazar Prof. Helen Rose Gülen cemaatinin para kaynağının kendi tabanı olduğunu açıkladı. Buna göre 7- ile 10 milyon insan gelirlerinin ortalama yüzde 10'unu harekete bağışlıyor. Oran kişinin maddi durumuna göre yükseliyor. Cüneyt Özdemir, CNN Türk'te canlı yayınlanan 5N 1K programında ABD'li sosyolog Helen Rose Ebaugh'u ağırladı. "Gülen hareketi" kitabıyla dikkat çeken yazar, araştırdığı bu cemaatle ilgili tespitlerini anlattı.

TOPLAM İKİ BİN OKUL VAR
Cemaatin kaç okula sahip olduğu konusunda tahmini bir sayı verilebileceğini söyleyen ABD'li sosyolog Türkiye'de 1000 (bin) Türkiye dışında da 1000 (bin) tane olmak üzere 2000 (iki bin)'in üstünde okul olduğunu belirtti.

GİZLİ DEĞİLLER
Gülen hareketi gizli topluluk ya da tehlikeli örgüt olmadığının altını çizen, yazar, "Örgütlerin çoğu kendini ayrı tutuyor. Gülen hareketinde tersini görüyorum. Daha çok toplumla entegre olmak istiyorlar" diye konuştu.

YÜZDE 5 İLE YÜZDE 20 AKTARILIYOR
Araştırmanın temel sorularından birinin finans boyutu olduğunu belirten Rose, konuyla ilgili 103 kişiyle mülakat yaptığını belirterek şunları söyledi:

"Öğrendiğim şey bana şunu söyledi. Bu hareketin parası destekçilerin kendilerinden geliyor. Hareketin içindeki pek çok kişi yıllık gelirlerinin yüzde 5 ila yüzde 20 arasında oranı buraya veriyor. Ve yaklaşık yüzde 10 ortalama var. Sadece varlıklı iş adamları değil. Mavi yakalı işçiler çalışanlar da olabiliyor. Tam olarak destekçi sayısı nedir bilmiyoruz. çünkü sayamıyorsunuz. Ama en iyi tahmin 7-10 milyon arsında bir sayı var. Çeşitli şekillerde Türkiye'de ve diğer ülkelerde destek vverdiyor. Yıllık gelirin yüzde 10'unu koyduğun düşünün bu çok büyük para demek. "

NEDEN PARA BAĞIŞLIYORLAR?
Bu insanların neden para bağışladığı sorusuna da cevap arayan yazar, araştırma sonucunda elde ettiği bilgileri anlattı:

"Neden insanlar bu harekete bağlı. Verilen cevap da şöyle oluyor. Değerler, misafirperverlik, komşunuzun bakımını üstlenmek Türk kültüründe var olan değerler. Müslaman islam hareketi ve almak yerine vermek konsepti baskın. Sadaka, vakıf sistemi bunlara hep baktığında temel islami değerler var. İnsanlar da bu yüzden değerleri benimsedikleri için paraların belirli kısmını veriyorlar. Sadece bağlılığı göstermiyor artırıyor. Parayı verenler hareket içindeki kurumlara, okullara sahip çıkıyorlar. Onların hastaneleri aynı zamanda."