Cemaatler okulda ders verebilecek !

Cemaatler okulda ders verebilecek !
Güncelleme:

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yönetmeliğinde 1 yıl sonra önemli değişikliklere gidildi.

Yeni düzenlemeye göre tüm ortaöğretim okullarına ibadethane zorunluluğu getirildi, teneffüsler 10 dakikaya çıktı.
 
 Milli eğitim Bakanlığı (MEB), geçen yıl baştan aşağı değiştirdiği ortaöğretim kurumları yönetmeliğinde tam 1 yıl sonra çarpıcı değişikliklere gitti. Buna göre, bundan böyle Anadolu imam hatip liselerinde eğitim ve öğretim yılı süresince imamlık, hatiplik, vaizlik, müezzinlik, Kur’an kursu öğreticiliği ve benzeri mesleki uygulamalara yönelik eğitimlerle ilgili çeşitli kurumlardan destek alınabilecek.
Bu kapsamda MEB’e bağlı devlet okullarında Ensar Vakfı, Furkan Vakfı, Hizmet Vakfı, Hayrat Vakfı, Önder, TÜRGEV gibi kurumlar ders bile verebilecek. Yönetmelikle, tüm ortaöğretim okullarına ibadethane zorunluluğu da getirildi. Daha önce okul binalarında ‘ibadethane’ açılması, talep olması şartına bağlanmıştı. Yeni yönetmelikte, “Okulda ibadethane ihtiyacı için doğal aydınlatmalı mekan ayrılır” ifadesi kullanıldı.
 
Yönetmelikte yer alan çarpıcı düzenlemeler özetle şöyle:

‘Uygulamalı’ şartı kalktı
 
- Okullarda performans çalışmaları yazılı ya da sözlü olarak yine yapılacak ancak öğrencinin ‘uygulamalı’ çalışma yapması istenmeyecek. Hazırlık sınıflarında ise Türkçe ve yabancı dil yeterliliklerinin belirlenmesinde yazılı sınavın yanında  uygulamalı sınav da gerçekleştirilecek.
- Dersler arasındaki teneffüsler en az 10 dakika olacak. Daha önce 5 dakika olarak belirlenmişti.
 
Ders kitabı dağıtabilecekler

 
- İmam hatip liselerinde eğitim ve öğretim yılı süresince imamlık, hatiplik, vaizlik, müezzinlik, Kuran kursu öğreticiliği ve benzeri mesleki uygulamaya yönelik eğitimler ilgili kurumlarla işbirliği içinde yürütülecek. Bu kapsamda, MEB’e bağlı devlet okullarında Ensar Vakfı, Furkan Vakfı, Hizmet Vakfı, Hayrat Vakfı, TÜRGEV gibi kurumlar derse girebilecek. Yardımcı ders kitabı dağıtabilecekler.

İbadethane zorunlu olacak
 
- Yönetmelikle, tüm ortaöğretim okullarına ibadethane zorunluluğu getirildi. Daha önce okullarda ‘ibadethane’ açılması, talep olması şartına bağlanmıştı.
Yeni yönetmelikte, “Okulda ibadethane ihtiyacı için doğal aydınlatmalı mekan ayrılır” ifadesi kullanıldı.
 
‘Özel eğitim’e yetenek şartı
 
- Seçmeli dersler artık en az 10 öğrencinin talebi doğrultusunda açılacak. Bu rakam daha önce 12 olarak belirlenmişti.
 
- Artık mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına kayıt sırasında programın özelliğine göre sağlık raporu sunulması zorunlu olacak.
 
- Özel eğitim veya kaynaştırma eğitimi alacak öğrenciler bundan böyle yetenekleri, sağlık durumları ve ikamet adresleri dikkate alınarak her şubede 2 öğrenciyi geçmeyecek şekilde okullara yerleştirilecek.
- Önceki yıllarda 8. sınıfı bitiren, ancak liseye kaydı bulunmayan öğrenciler ikâmet adreslerine göre uygun liselere yerleştirilecek.

1 kereye mahsus nakil fırsatı
 
- Anne veya babası ölen, hakkında koruma kararı bulunan, koruyucu aile yanına yerleştirilen, evlat edinme öncesi 1 yıllık geçici bakım sürecinde olan, hakkında eğitim veya bakım tedbiri kararı olan, ‘kadına şiddet’ kanunu kapsamında ikameti geçici olarak değiştirilen çocukların nakil ve geçiş işlmeleri, bu hallerin ortaya çıkmasından itibaren 3 ay içinde yapılması gerekecek. Bu çocuklar, kontenjan şartı aranmaksızın, 1 defaya mahsus olmak üzere aynı türden okula geçiş yapabilecek. Şehit ve gazi çocukları ise zamana bağlı olmadan bu okullara yerleştirilebilecek.
 
‘Sektörün ihtiyacı’ kriteri
 
- Yönetmelikle meslek liselerini iyileştirmeye ve bu liselere olan talebi artırmaya yönelik adımlar da atıldı. Teknik liselere geçiş için ortaöğretim kurumlarının 9. sınıfını doğrudan geçen ve yılsonu başarı puanı en az 55 olan öğrenciler başvurabilecek. Bu puan daha önce 60’tı.
 
- Mesleki ve teknik liselerde alan seçimi bundan sonra 9. sınıfta, dal seçimi ise 10. sınıfta yapılacak. Alana yerleştirme puanının belirlenmesinde, öğrencinin ortaokul sınıfları yıl sonu başarı puanı ile 9. sınıf yıl sonu başarı puanı etkili olacak. Dala yerleştirmede ise öğrencinin alan ortak eğitimindeki yetenek ve başarıları, sektörün ihtiyacı dikkate alınacak.
 
- Anne ve babasına ait çalışır durumda bir işyeri bulunan öğrenciler, istemeleri halinde bu meslekle ilgili alana doğrudan kaydedilecek.
 
60 gün devamsızlık hakkı
 
- Özürsüz olarak peş peşe 2 gün ve daha fazla devamsızlık yapan veya okula geldiği halde derse girmeyen öğrenciler hakkında artık disiplin işlemi yapılmayacak.
 
- Yeni yönetmelikle üniversite ya da eğitim araştırma hastanelerinde kontrol kayıtlı sürekli tedaviyi ya da organ naklini gerektiren hastalığı bulunanlara 60 gün devamsızlık hakkı getirildi.
 
Her dersten en az 2 sınav
 
- Yönetmelikle yazılı sınavlar da düzenlendi. Bundan böyle haftalık ders saatine bakılmaksızın her dersten en az 2 yazılı sınav yapılacak.
 
- Sınavlarda başarısız dersi bulunan öğrenciler için her bir dersten dönem sonunda ayrıca ortak bir sınav daha yapılacak.
  
‘Yönetmelikle ilgili dava açacağız’
 
Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaöğretim kurumları yönetmeliğindeki, “İmam hatip liselerinde eğitim ve öğretim yılı süresince imamlık, hatiplik, vaizlik, müezzinlik, Kur’an kursu öğreticiliği ve benzeri mesleki uygulamaya yönelik eğitimler ilgili kurumlarla işbirliği içinde yürütülecek” maddesi tartışma yarattı.

Eğitim sendikaları, yönetmeliğe eklenen maddeye tepki göstererek, şunları kaydetti:
Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca: “Bu mesleki uygulamalara yönelik eğitimlere destek verecek ‘ilgili kurumlar’ kimlerdir? Bu tanım bize cemaatleri, tarikatları, bazı vakıfları tarif ediyor. Ucu açık, sınırlaması olmayan bir tanım. Liselerde mescit zorunlu hale getirilmiş. Bundan sonraki yönetmelikte okul bahçesine minare dikilmesi, okulun tabelalarının da ‘lise’ yerine ‘dergâh’ ya da ‘tekke’ olarak değiştirilmesi gündemimize gelebilir.”
 
Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir: “Buradaki ‘ilgili kurum’ ifadesinin açıkça ne olduğunun belirtilmesi gerekir. Bu bir cemaat, tarikat vakfı olabilir. Sınır koymazsanız, bu herkesle işbirliği yapılabilir anlamına gelir. Türkiye’de açık şeriat propagandası yapan kurumlarla işbirliği yapılmasına müsaade etmeyiz. Bu yönetmelikle ilgili dava açacağız.”