Cep telefonlarına ek vergi zammı gelecek mi ?

Cep telefonlarına ek vergi zammı gelecek mi ?
Güncelleme:

İthal cep telefonlarına vergi getirilmesi ve bununla ilgili olarak fiyatların yükseleceği iddiaları konusunda Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’den açıklama geldi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ithal cep telefonlarına getirilecek ek tedbirlerle fiyatların yükseleceği iddialarına ‘asla artmaz’ yanıtını verdi. Zeybekci, ithalata getirilecek tedbirlerin, firmalar tarafından absorbe edileceğini söyledi.

Zeybekci “ Fiyatlar önümüzdeki günlerde artmayacak asla. Bizim üzerine getireceğimiz tedbirler ne olursa olsun, firmalar bunu absorbe edeceklerdir” dedi. Zeybekci düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtladı. Zeybekci, şu anda bildikleri popüler markaların hepsini üretim yapmak için Türkiye’ye davet ettiklerini belirterek “Türkiye’deki sanayinin haksız rekabete uğrayarak zarar görmesini engellemek için bize başvurular var. Türkiye’ye mobil telefon girişiyle ilgili çok kısa bir sürede arkadaşlarımız bu soruşturmaları tamamlayacaklardır.”

ABD pamuğuna antidamping

Zeybekci, ABD’nin Türk çelik borularına antidamping soruşturması açtığına da değinerek, Türkiye’de de ABD’den gelen bazı ürünlerin iç piyasaya zarar verdiğine yönelik şikayetler başladığını söyledi. Zeybekci “Amerikan pamuğunun Amerikan hükümeti ve Eximbank’ı tarafından desteklendiği şikayeti aldık. Dolayısıyla yeni tedbirler gelebilir” dedi.

Yüzde 3.3 büyürüz Zeybekci, büyümenin yıl sonu itibariyle yüzde 3.3 seviyesinde olacağını belirtti.Cari açık ve hükümetin bu konudaki başarılı ekonomik politikalarına da değinen Zeybekci ”Cari açıkta şu ana kadar 19.3 milyar dolar bir düşüş yaşandı. Yıl sonunda cari açığın milli gelire oranında hedef olan yüzde 6.4’ün çok altında, yüzde 5.0’ler seviyesinde olacağız, yüzde 5.1-5.2 gibi kapatırız” dedi. Zeybekci, “Yüzde 4’e yaklaşan bir cari açık Türkiye için kabul edilebilir, makul bir açıktır” diye konuştu.

Yüksek teknoloji ihracatına destek

Zeybekci, yeni bir destek programı üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin yüksek teknoloji ihracatının doğrudan desteği ile ilgili başlattığımız bir program, yaklaşık olarak da 3.5 milyar dolarlık destek programı son noktaya geldi. Birkaç haftalık bir sürede uygulamaya girecek” dedi. Zeybekci ayrıca önümüzdeki dönemlerde Türkiye’de üretilen veya üretilmesi mümkün olan eşyaların ithalatının azaltılarak içeride üretimin korunması yolununun tercih edileceğini de sözlerine ekledi.

Rusya ile ticaret artacak

Yıl sonu ya da gelecek yılın ilk ayı itibariyle Rusya ile ticaretin önündeki engelleri kaldırmayı hedeflediklerine dikkati çeken Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, engellerin kalkmasıyla Rusya ile ticaretin artacağına inandıklarını belirtti. Gelecek yıl Irak ile ilişkilerde iyi şeyler beklediklerini anlatan Zeybekci, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’nin Ankara ziyaretinin olumlu geçtiğini anlattı.