CHP ittifak yapacak mı ?

CHP ittifak yapacak mı ?

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ile görüştüğü öğrenildi.

ÖDP Eşbaşkanı Alper Taş'ın iki hafta önce CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret ettiği ve "Kürt sorununda cesur olun" mesajını verdiği, Kılıçdaroğlu'nun da "Daha cesuruz" dediği bildirildi.

Milliyet'ten Meriç Tafolar'ın haberine göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ’nun yaklaşık iki hafta önce sürpriz bir biçimde ÖDP Eşbaşkanı Alper Taş ile bir araya geldiği öğrenildi. Milliyet gazetesinden Meriç Tafolar'ın haberine göre bir saat süren görüşmede seçim ittifakı konusu hiç gündeme gelmedi, ancak Kılıçdaroğlu yakın çevresine Taş’ın da aralarında olduğu bazı Birleşik Haziran Hareketi (BHH) temsilcilerini milletvekili adayı olarak parlamentoya taşıma konusuna sıcak baktığını anlattı. 


7 Haziran 2015 seçimleri yaklaşırken Kılıçdaroğlu’nun makamında Taş ile biraraya geldiği öğrenildi. Görüşmede Taş, bileşeni oldukları Birleşik Haziran Hareketi hakkında Kılıçdaroğlu’na bilgi vererek, CHP’nin Cumhuriyeti kuran parti olarak tarihi bir sorumluluğu olduğunu, "Kürt hareketini de kapsayan bir seçim ittifakının gerçekleştirilebilir olduğunu" iletti. Taş’ın, “CHP; AKP ile zorunlu müzakereye mecbur olan Kürt hareketini, Kürtler ve Türklerin bir arada yaşadığı bir cumhuriyet modeli ile kazanmak zorundadır” önerisini ilettiği Kılıçdaroğlu’na, “CHP, özellikle Kürt sorununda daha cesur, daha ilerici bir siyaset izlemek zorundadır” düşüncesini paylaştığı öğrenildi.

BHH SOHBETİ

Kılıçdaroğlu'nun ise Taş’a, partisinin gündeme getirdiği Demokrasi ve Özgürlük Manifestosu’ndan örnekler verdiği, barajın tamamen indirilmesi, Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’ndaki çekincelerin kaldırılması dahil Türkiye’yi daha demokratikleştirecek tekliflerinin AK Parti oylarıyla reddedildiğine işaret etti.

Alınan bilgilere göre Kılıçdaroğlu, “Eski CHP değiliz, daha cesuruz, daha devrimciyiz, seçim sürecinde bunları daha fazla anlatacağız” diye konuştu. Taş, kısa bir süre önce kurulan BHH hakkında da Kılıçdaroğlu’na bilgi verdi.

Taş’ın, hareketin 6 ilke üzerinde durduğu, “halkçı ve kamucu”, “antiemperyalist”, “laik”, “ekolojist”, “anticinsiyetçi” ve “Türkler ve Kürtlerin birarada yaşamını savunan” özelliğine vurgu yaptığı kaydedildi. Taş’ın hareket içerisinde bazı CHP’li milletvekilleri ve CHP’ye oy veren isimlerin de olduğunu anımsattığı, “BHH’nin CHP’nin içişleriyle uğraşan bir özelliği yok. AKP rejimine karşı toplumsal bir direniş örgütü inşa etmek istiyoruz” ifadesini kullandığı öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun BHH’nin saygın çizgisini önemsediğini anlattığı kaydedildi.

Taş, “AKP’nin rejimi eskimiş bir rejim. Gezi, Haziran 2013’te küçük bir cumhuriyet inşa etti. Biz, haziran cumhuriyeti diyoruz. Osmanlıcılara karşı Haziran'ın temelinde bir cumhuriyeti savunalım” ifadesini kullandı.

‘2-3 İSİM OLABİLİR’

Alınan bilgilere göre görüşmede ittifak konusu gündeme gelmese de, Kılıçdaroğlu yakın çevresine Taş’ın da aralarında olduğu bazı Birleşik Haziran Hareketi temsilcilerini milletvekili adayı olarak parlamentoya taşıma konusuna sıcak baktığını anlattı. CHP kulislerinde iki ya da üç BHH temsilcisinin seçilebilir sıralardan kontenjan kullanılarak vekil adayı yapılacağı konuşuluyor.

Birleşik Haziran Hareketi nedir?

Birleşik Haziran Hareketi (BHH), Gezi Parkı eylemlerini temel alarak yola çıkan bir oluşum. 2014 yılında çeşitli toplantılarla organize olmaya başlayan BHH’de çok sayıda akademisyen, bazı siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin yanı sıra, bağımsız vatandaşlar yer alıyor. Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Komünist Parti, Sosyal Demokrasi Vakfı gibi kurumlar ile CHP’li milletvekilleri Gökhan Günaydın, İlhan Cihaner ve Hüseyin Aygün de harekete destek verenler arasında. BHH, 27-28 Aralık’ta 46 il, 137 meclisten gelen 1500 delegeyle Ankara’da 1. Haziran Türkiye Meclisi toplantısını yaparak Yürütme Kurulu’nu belirledi.