CHP vaatlerinin kaynağını açıkladı !

CHP vaatlerinin kaynağını açıkladı !

İktidarın günlerdir itiraz ettiği CHP'nin ekonomik paketinin kaynağını usta ekonomist açıkladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, CHP’nin emekliye yılda iki maaş ikramiye ile çiftçiye mazotundan verginin alınmaması, aile sigortası kapsamında aylık geliri 750 TL’nin altında hanenin kalmaması ve asgari ücretten vergi alınmayarak bin 500 TL’ye çıkartılmasının toplam maliyetinin yıllık 67 milyar TL olduğunu açıkladı. Öztrak, “Hesabını yaptık ve kaynak var” dedi. Öztrak Sözcü'den Başak Kaya'ya yaptığı açıklamada şunları söyledi:

SOSYAL DEMOKRAT BÜTÇE: Biz sosyal demokrat bir bütçe yapacağız ve harcama yapısını değiştireceğiz. GSYH’nin harcamalarda kaydırma yapabiliriz. Harcamalar içinde etkinleştirme ve kaydırma imkanı var. Maliyet hesabını yaptık. Yıllık 67 milyar liralık bir maliyet var. Emekliye yılda iki ikramiye, asgari ücretten vergi alınmaması, çiftçinin mazotundan verginin alınmaması ve aile sigortasının net maliyeti toplamda 67 milyar lira. Bu Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 3.5’ine denk geliyor.

NEREDEN BULACAK: Devletin ödediği kiralar, yaptığı taşıt alımları, örtülü ödeneklere ortak olmalar, 700 milyon liradan 10 milyar liraya çıkan müşavirlik-danışmanlık harcamaları…Bunları alt alta sıraladığınız zaman GSYH’nin yüzde 3.5’ini bulmak mümkün. Bulacağız da zaten. Hesabını yaptık kaynak var.

LÜKSÜ VE ŞATAFATI KALDIRACAĞIZ: Lüksü ve şatafatı kaldıracağız havuz medyasına yönlendirilen bir takım hortumlarını keseceğiz, Cumhurbaşkanlığı köşkü ile örtülü ödenek arasındaki hortumunu keseceğiz, kamu ya mali disiplin getireceğiz… Sağlık harcamalarına bakıldığı zaman çeşitli harcama kalemlerinde ciddi bir israf var. Kontrol yok hesap verme yok. Bunları düzelteceğiz. 12 yıldır bu hükümetin Başbakan Yardımcılığını yapan Bülent Arınç’ın söylediği gibi, israfı önlemekte başarısız oldular. Önleselerdi vergi bile almayacaklardı. Kendileri söylüyor. Arınç herhangi biri mi? Neyi soruyorlar? Bu kadar basit.

VERGİ OLARAK GERİ DÖNECEK: Biz bunları sosyal devlet için, ailelerin, şirketlerin, yoksul kesimlerin bozulmuş olan aile bütçelerini düzeltmek, yeniden tüketir, harcar hale getirmek, bu suretle ekonomiyi büyütmek için yapıyoruz. Bu paralar verildiğinde aynı zamanda bize vergi olarak da dönecek. Programımız küresel sermaye havuzunun kuruduğu bir ortamda Türkiye’yi yeniden büyüme sürecine döndüren ezber bozan bir programdır. Bu programı uygulayacağız. Hesabını kitabını yaptık. Ne harcandığını ve ne bulmamız gerektiğini de biliyoruz.