CHP'den AYM'ye başvuru

CHP'den AYM'ye başvuru

CHP'li vekil Atilla Kart AYM'ye başvurup basın açıklaması düzenledi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, cumhurbaşkanı eliyle kanunsuzluklar yapıldığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bugün yaptığı başvuru sonrasında açıklamalarda bulundu.

Atilla Kart, “Evrensel hukuk kuralları anlamında etkili başvuru yolları mekanizması işlemediği içindir ki, seçme ve seçilme hakkının, hak arama özgürlüğünün ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiğinden bahisle bu hak ihlallerinin giderilmesi, tespiti ve akabinde de bu hak ihlallerini giderecek idari ve yargısal işlemlerin tesisi ve önlemlerin alınması talebiyle bugün Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunduk.” diyerek, gerekçeyi aktardı.

Resmi Gazete’nin, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) resmi olarak kendisine tebliğ ettiği aleniyet, resmiyet kazanan seçim tutanağını yayınlamamakta direndiğine işaret eden CHP’li Kart, “Bu suçu mütemadi bir halde ve yoğun suç kastı altında işlemeye devam ediyor.” dedi.

Atilla Kart, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına üç tane dilekçe verdiklerini hatırlatarak şöyle devam etti:
“15 Ağustos tarihinde vermiş olduğumuz ve seçilmiş cumhurbaşkanı ile yemin ederek ikinci aşamada göreve başlayan cumhurbaşkanı arasındaki dünya örneklerini gösteren gerekçemiz Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına intikal etmiş olmasına rağmen işlemde intikal etmemiş görünüyor. Bu yönüyle sahte belge demeyeyim de eksik belgeyi de verilmiş olan işlem söz konusu. Ayrıca işlem zaten özü itibariyle hukuka aykırı bir işlem niteliğinde.”

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, açıklamasını, “Başvuru ile beraber AYM’nin adli tatil kapsamında görevde olup olmadığı noktasında da bir takım görüşmeler yaptım. O sebeple biraz geciktim. Şu bilgiyi aldım. Onu da kamuoyu ile paylaşmam gerekiyor. Orada her ne kadar adli tatil ise de başvuruların niteliğine göre, başvuruların özelliğine göre sayın mahkemenin her an için Ankara’da bulunan üyeler vasıtasıyla heyet oluşturabileceğini ve bu başvuruya ilişkin bilgi notlarının aynı gün içinde AYM’nin ilgili üyeleriyle paylaşılacağı bilgisini aldım.” şeklinde sürdürdü.

“NEDEN KENDİ TÜZÜĞÜNÜZÜ GÖRMEZDEN GELİYORSUNUZ”

Kart sözleri arasında gazetecilerden AK Parti yöneticilerine şu soruyu sormalarını beklediği ifade ederek, “Umarım bugün saat 14.00’te bir gazeteci o soruyu sorabilir. AK Parti merkez karar yönetim karar organına demelidir ki; Siyasi parti yasasının 15 son maddesine göre ve AK Parti tüzüğünün 78. Maddesine göre sizin genel başkan vekili seçmeniz, MYK bünyesinde genel başkan vekilini seçmeniz, o genel başkan vekilinin yeni genel başkanı seçmek üzere seçmek üzere birinci olağan üstü kongreyi ayarlaması ve yürütmesi gerekirken neden kendi tüzüğünüzü görmezden geliyorsunuz? Neden siyasi partiler yasasının 15/ son maddesini görmezden geliyorsunuz?” dedi.