CHP'den erken seçim açıklaması

CHP'den erken seçim açıklaması

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, öne alınacak bir yerel seçime itiraz etmeyeceklerini söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında kamu personeline uygulanan kriterler, AKP milletvekillerine de uygulanırsa, yüzde 75'i açığa alınıp, ihraç edilmesi gerekir. Memura yaptıklarını, cesareti varsa AKP grubuna yapsınlar" dedi.

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Manisa'da Cumhuriyet Kadınları Derneği'nin Giritligil Otel'de düzenlediği kahvaltıda basın mesuplarının sorularını yanıtladı. İlk olarak, AK Parti, CHP ve MHP'lilerden oluşan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun yargı eksenli, mini anayasa paketindeki 7 maddede uzlaşma sağlanması konusuna değindi. Özel, şunları söyledi:

"Partilerin birer milletvekillerinden oluşan komisyon çalışmalarını tamamladı. Bu konuda açıklamayı da kamuoyuna yaptılar. Bu yedi maddenin tamamı yargı ve yüksek yargı ile ilgili. Yüksek yargının seçilmesi ve Türkiye'deki yargı sistemiyle ilgili anayasa maddeleri. 12 Eylül 2010'da yapılan referandumda iki taşıyıcı güç vardı. Birincisi Adalet ve Kalkınma Partisi ve o günkü partinin gelen başkanı ile başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, diğeri Fethullah Gülen cemaati ve Gülen'in o günkü açıklamaları. O günkü referanduma biz "Hayır" derken, onlar "Ölüleri bile mezardan kaldırın ki. Oy kullansınlar. Bu düzenlemeler geçsin" diyorlardı. O gün kampanya yapmayan MHP ve sandığa gitmeyerek kısmen destek veren bugünkü HDP'nin bileşenleri de bu meselede CHP'yi yalnız bırakmışlardı. Bugün CHP'nin o günkü kaygılarını ne kadarda haklı olduğunu ortaya koyulduğu bir noktadayız."

"YEREL SEÇİME İTİRAZ ETMEYİZ"

 

Anayasa Uzlaşı Paketi'nde seçimlerin öne veya geriye alınmasına yönelik bir durumun olmadığını da ifade eden Özel, "Böyle öneriler partinin yetkili kurumlarında tartışılır. Öne alınacak bir yerel seçime CHP'nin itiraz etmesi mümkün değil. Çünkü ağırlıklı olarak AKP'nin belediyeleri varken, yerel seçimlerin öne alınmasına kimse itiraz etmez. Ama AKP'nin önerisi yerel seçimleri öne, genel seçimleri ileri almak. Genel seçimleri mümkün olduğu kadar geçe bırakıp, her yıl Türkiye'yi bir seçime götürüp, bu atmosferi de bir kampanya havasında yöneterek, bu süreçten kurtulmak istiyor. Türkiye'yi yönetme kabiliyetleri ortadan kaktı. Türkiye'yi yönetemedikleri için artık bir seçim atmosferine sokmanın telaşındalar. Bu nedenle böyle bir uzlaşmanın içinde olmamız mümkün değil" diye konuştu.

'AKP GRUBU'NUN YÜZDE 75'NİN AÇIĞA ALINMASI GEREKİR"

CHP Grup Başkanvekili Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde "yedek milletvekilliği" ile ilgili sözlerini de eleştirdi. Cumhurbaşkanının yedek milletvekiliği önerisini doğru okumak gerektiğini vurgulayan Özel, şöyle dvam etti:

"'Yedek milletvekili aynı belediye meclislerinde olduğu gibi olsa ne kadar iyi olur" diyen bir Cumhurbaşkanı aslında şunu söylüyor; "Keşke bugün bu milletvekillerinin yerine elimde yedekleri olsaydı" diyor. Çünkü AKP'de en az 40, yaklaşık 80 ile 100 arasında cemaatçi milletvekili olduğunu artık herkes biliyor ve söylüyor. Bugün cemaatçi o çekirdek kadrodaki en militan 40 milletvekilini atsa, elindeki 316 olan grup sayısından 276'ya düşüyor ki bu referandum sınırıdır. AKP, kendi içindeki ve dışındaki tüm cemaatçilerle olan olmayan herkesle operasyon yapıp, gözünün yaşına bakmazken kendi içindekilerle hesaplaşmamasının cezasını da vatandaş sandıkta sorar. FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında kamu personeline uygulanan kriterler, AKP milletvekillerine de uygulanırsa, yüzde 75'i açığa alınıp, ihraç edilmesi gerekir. Memura yaptıklarını cesareti varsa AKP grubuna yapsınlar. Şunu göreceksiniz AKP'de çoğunluk gidici, kalanlar azınlıkta olacaktır."

'ANITKABİR'DE SALLANACAK, KAYDIRAKTAN KAYACAK ÇOCUĞUMUZ YOK"

CHP Grup Başkanvekili Özel, gündemde olan Anıtkabir'de çocuk oyun parkı yapılması konusuna değindi. Bu durumun büyük bir saygısızlık olduğunu ifade eden Özel, "Konulduğu yer itibariyle, tarihi dokusuyla uyuşmayan renkleriyle ve Anıtkabir'in hemen yanına konulmasıyla bu çocuk parkı, gerçekten büyük bir saygısızlıktır. Orada verilmeyen çalışılan imaj, "Çocuklar, Anıtkabir'e ilgi göstermezler, sıkılırlar. Burada oyalanırlar'. Oysaki her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Anıtkabir'in merdivenlerinden ilerken, çocuğun kalbi babasından, babasının kalbi çocuktan daha hızlı çarpar. Bizim, Anıtkabir'e gittiğinde salıncakta sallanacak, kaydırakta kayacak çocuklarımız yok" dedi.

DHA