CHP'li belediyede oturana TOKİ yok !

CHP'li belediyede oturana TOKİ yok !

CHP’nin araştırmasında TOKİ’nin dar gelirlilere yönelik yapılan konut oranlarının seçim sonuçlarına göre şekillendiği belirlendi.

Dar gelirli vatandaşlara ucuz konut yapmak amacıyla kurulan TOKİ’nin konut yatırımlarının seçim sonuçlarına göre şekillendiği ortaya çıktı. CHP Adana Milletvekili Turgay Develi’nin araştırmasına göre AKP’nin güçlü olduğu kentlerde TOKİ’nin yaptığı konutlar seçmen sayısına oranı yüzde 9 ile yüzde 12 arasında değişirken, söz konusu oran CHP’nin güçlü olduğu kentlerde binde 2 ile binde 3 arasında değişiyor.

Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre TOKİ’nin Türkiye genelinde alt gelir grubuna yönelik yaptığı konut projelerinde temel amaç düşük gelire sahip yurttaşların ev sahibi olması. Bu kapsamda Türkiye’nin dört bir yanınta konutlar inşaa edilirken, TBMM KİT Komisyonu üyesi CHP Milletvekili Turgay Develi, iktidar partisi AKP’nin aldığı oy oranlarıyla TOKİ’nin alt gelir grubuna yönelik yaptığı konut sayılarını karşılaştırdı. Develi’nin yaptığı çalışmaya göre CHP’nin son seçimlerde güçlü olduğu Aydın’da 700 bin seçmene karşı TOKİ’nin yaptığı konut sayısı bin 348 olurken, buna göre seçmen konut sayısı oranı Aydın’da binde 2 olarak belirlendi. Antalya’da 1 milyon 500 bin seçmene karşı TOKİ’nin yaptığı konut sayısı 3 bin 440 oldu. Antalya’da seçmen konut sayısı oranı binde 2 olarak hesaplandı. 650 bin seçmenin bulunduğu Muğla’da da TOKİ’nin bin 789 konut yaptığı belirlendi. Buna göre bu kentteki seçmen konut sayısı oranı da binde 3 olarak gerçekleşti.

Seçim yatırımı

Çalışmaya göre AKP’nin güçlü olduğu kentlerde dar gelirlilere yönelik yapılan konut oranları katlanarak artıyor. AKP’nin güçlü olduğu Yozgat, Çankırı, Kütahya, Erzincan, Kırıkkale’de TOKİ’nin yaptığı konut sayısı artış gösteriyor. Yozgat’ta 45 bin seçmen bulunurken, bu kentte yapılan konut sayısı 5 bin 234 oldu. Buna göre seçmen sayısının konuta oranı yüzde 12 olarak gerçekleşti. 43 bin seçmenin bulunduğu Çankırı’da 3 bin 386 konut yapıldı. Buna göre Çankırı’daki oran yüzde 9 olarak gerçekleşti. Erzincan’da 45 bin seçmen bulunurken, TOKİ bu kentte 9 bin 134 konut yaptı. Buna göre Erzincan’da seçmen sayısıyla yapılan konut sayısının oranı yüzde 9 oldu. Güneydoğu bölgesindeki iller değerlendirildiğinde Mardin’de 320 bin seçmene karşı TOKİ 3 bin 551 konut yaptı. Buna göre Mardin’de seçmen konut oranı yüzde 1,1 olarak gerçekleşti. Diyarbakır’da 760 bin seçmene karşı 10 bin 600 konut yapılırken, bu kentte de oran yüzde 1,3 olarak belirlendi. Develi, TOKİ’nin AKP’nin siyasi organizasyonunun bir parçası gibi hareket ettiğini belirterek, “TOKİ bütün halktan aldığı vergiyi AKP’nin seçim yatırımı gibi kullanıyor. Bu durum AKP’nin yoksul vatandaşlarımızı kendisine bağlamak için kullandığı yöntem haline geldi” değerlendirmesini yaptı.