''CHP'nin kurtuluş formülü Sarıyer zaferinde''

''CHP'nin kurtuluş formülü Sarıyer zaferinde''

30 mart seçimlerinde aradığını bulamayan CHP’de gözler, Sarıyer zaferinin arkasındaki yapıya çevrildi.

Yerel seçimlerde beklediği zaferi kazanamayan CHP’de “ Neden böyle oldu ? “ sorusuna yanıt aranıyor. Bu arayışta gözler İstanbul’un Sarıyer ilçesinde kazanılan zafere çevrildi.

Peki, nasıl olmuştu da, CHP Sarıyer’de Şükrü Genç ile  büyük bir zafer kazanmıştı ?

CHP adayı İnşaat Mühendisi Şükrü Genç, 2009 yılında yapılan seçimlerde % 37 oy alarak, başkan seçildi. Şükrü Genç,  2014 seçimlerinde CHP tarafından yeniden aday gösterildi.. Şükrü Genç bu kez % 51 oy alarak tekrar başkan seçildi. Bu % 51’lik oy oranı, Sarıyer tarihinde bir başkanın aldığı en yüksek rakam.

2009 yılında 76.000 oy alan Şükrü Genç, bu seçimde oy sayısını % 40 arttırarak, 107.000 oy aldı. Üstelik bu seçim öncesi, Şişli’ye bağlı olan ve AKP’nin çok güçlü olduğu Ayazağa, Maslak ve Huzur mahalesi, seçim öncesi AKP’nin oyunu arttırmak amacıyla Sarıyer’e bağlanmıştı. Ama buna değişikliğe rağmen, tam tersine CHP oyları artt.

Bu zaferin ardında ise, Şükrü Genç’in cesur bir adım atarak, uyguladığı, " iletişim bilimine, yerel koşullara ve insana dayalı " seçim kampanyası modeli yatıyor.

Şükrü Genç’in seçim kampanyasını, Sarıyer Belediyesi Basın danışmanı Cengiz Kahraman ve  Dr. Gülfem Saydan Sanver ortaklaşa yürüttü.. Cengiz Kahraman, iletişim olayını tüm aşamalarında yaşamış deneyimli bir gazeteci. Dünya Siyasi İletişimciler Derneği yönetim kurulu üyesi  de olan Dr. Sanver ise, Sorbone Üniversitesinde seçim kampanyaları üzerine doktora tezi olan bir bilim insanı.

Yani iletişimin pratik ve teorisi kampanya yönetiminde birleşti.

Cengiz Kahraman ve Dr. Gülfem Saydan Sanver’in yapılandırdığı bu kampanyayı, Şükrü Genc, tamamen yerel koşullara göre göre şekillendirerek sürdürdü. 5 yıldır Sarıyer bölgesinde başarılı projelere imza atan Şükrü Genç, “ Önce İnsan “ ilkesiyle, hem insan odaklı projeler geliştirdi, hem de tüm yönetim sürecini halkla birlikte yönetti

Sonuç, CHP için Sarıyer'de mutlak bir zafer oldu.

Şimdi CHP içinde Sarıyer kampanyasının başarısı konuşulup, “ Sarıyer Modelinden alınacak dersler “ tartışılıyor.

Hürriyet Yazarı Şükrü Küçükşahin de bugünkü köşe yazısını bu konuya ayırdı.

İŞTE O YAZI:

Bugün de ‘seçim ve CHP’ değerlendirmesini sürdüreceğim, ama bunu Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in kampanyası üzerinden yapacağım.

 “İşte Genç’in 2014 Seçim Kampanyası Raporu’ndan bazı başlıklar” diyeyim.

-CHP’nin karşılaştığı en temel zorluklardan biri, sürekli seçim kampanyası yapan AKP karşısında, son dakika kampanyalarının yetersizliğidir. O nedenle Sarıyer’de ‘sürekli ve düzenli bir kampanya’ anlayışı oluşturuldu. - Düzenli çalışan danışmanlar ve kurgulanan bir siyasal iletişim stratejisi ile herkesi kucaklayan söylem kullanıldı.
-Önceki tüm seçimler mahalle bazında değerlendirildi, rakiplerin güçlü ve zayıf yanları analiz edildi.
-Sosyo-ekonomik olarak düşük seviyedeki seçmene ve CHP’nin çalışma yapmakta zorlandığı muhafazakâr mahallelere ulaşmak için özel strateji ve projeler geliştirilip, uygulandı.
-Seçim stratejisi hem bilimsel hem de saha gözlemleri sonucu oluşturuldu, söylem ve hedef kitleler buna göre belirlendi.
-Seçmenin yüzde 60’ını oluşturdukları için kadınlara yönelik çok yönlü iletişim stratejisi geliştirilirken, düşük sayıda olan 18-25 yaş grubuna mektup gönderildi.
-Kararsız seçmenin temel özelliği belirlenip ona göre çalışma yapıldı.
-Mahalleler ve seçmen kitleleri profillerine göre gruplandırılarak, doğru seçmene doğru mesajlar iletildi.   - Seçim hazırlıklarına bir yıl önceden başlandı, düzenli olarak Sarıyer analizleri yaptırıldı; mesajlar, hedef kitleler, seçmen tutumları, kararsız seçmeni kazanma yolları böylece belirlendi.
-Pozitif, umut veren söylem kullanıldı, Sarıyer’in geleceği konuşuldu.
-Söylem, seçmenin en az bir ihtiyacını karşılayacak şekilde oluşturuldu.
-Seçmenin hizmet beklentileri ile belediyenin başarılı alanları örtüştürüldü; çünkü seçmenin oy vermedeki en önemli kriteri hizmetteki başarıdır.
-Duygusal mesaj stratejisi uygulandı, görsel ve işitsel tüm iletişim olanakları etkin şekilde kullanıldı.
-CHP’nin, “Varlık içinde, birlik içinde ve özgür biçimde” ana sloganı araç üzerlerinde ve ilk broşürlerde kullanıldı; ama Sarıyer seçmeninin beklentisini karşılamadığı görülünce basılı materyallerde bir daha yer almadı. (Yani kampanya gerektiğinde anında revize edildi.)
-Kanaat önderleri ve meslek grupları ile özel buluşmalar, kahvaltılar yapıldı.
-Genç’in adaylığının kesinleşmesinden sonra analizler yenilendi.  
-Gönüllü çalışma grupları oluşturuldu, gelen tüm aramalara yanıt veren çağrı merkezi kuruldu.
-“Seçimi kazandık”, “Mutlak galip” imajı yaratıldı.