Çift Başlı Kaplumbağa Şaşırttı

Çift Başlı Kaplumbağa Şaşırttı

Samandağ ilçesi kumsalında yıllardır devam eden Samandağ Kumsalı Deniz Kaplumbağaları Alan Koruma çalışmaları esnasında bulunan çift başlı bir kaplumbağa...

Samandağ ilçesi kumsalında yıllardır devam eden Samandağ Kumsalı Deniz Kaplumbağaları Alan Koruma çalışmaları esnasında bulunan çift başlı bir kaplumbağa görenleri şaşırttı. Samandağ kumsalında bulunan çift başlı deniz kaplumbağası incelemeye alınırken, genetik yapısı nedeniyle fazla yaşamayıp öldü.

Cumhuriyet Üniversitesi Koyulhisar Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Bektaş Sönmez, Samandağ kumsalında yaptıkları çalışma esnasında bilim dünyasının ilginç bir o kadar da önemli bir olaya şahit olduğunu söyledi.

Bektaş, Samandağ kumsallarında deniz kaplumbağalarına yönelik çalışmalarının Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, VII. Bölge Hatay Şube Müdürlüğünün destekleriyle, Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği ile Cumhuriyet Üniversitesi Koyulhisar MYO tarafından yürütüldüğünü ve Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezinin çalışmalarına destek verdiğini hatırlattı.

ÇALIŞMA HER YIL YAPILIYOR

Sönmez, Samandağ Kumsalı Deniz Kaplumbağaları Alan Koruma projelerinin her yıl devam ettiğini ifade etti. Sönmez, 2015 yılı çalışmaları sırasında bilim dünyası için ilginç bir o kadar da önemli bir olay meydana geldiğini belirterek "Bilindiği üzere, Samandağ Kumsalı Akdeniz'in ve Türkiye'nin en önemli Yeşil Deniz Kaplumbağası üreme kumsallarından birisidir. 2015 yılı koruma çalışmaları sırasında iki başlı deniz kaplumbağası yavrusu bulundu. Bu yavru kaplumbağa iki başlı ve iki boyuna sahipti. İlk bulunduğunda boyu 4 cm ve ağırlığı 19 gram olarak ölçüldü" dedi.

Kaplumbağanın, yılan, kertenkele, timsah gibi sürüngenlerde diğer hayvan türlerine göre daha sıklıkta görülen bu durumun tek yumurta ikizi iken, embriyonik gelişim evresinde bölünme tam olarak gerçekleşmediği için iki başlı tek vücutlu olarak dünyaya geldiğini belirten Sönmez, şunları söyledi:

"Samandağ kumsalında bulunan Chelonia mydas türü bu yavru kaplumbağanın 2 kafası, 4 yüzgeci ve bir kuyruğu vardı. Birbirinden bağımsız olarak hareket eden iki kafa ayrı ayrı beslenebilmekteydi. Ancak yüzme davranışını zamanla koordineli bir şekilde kazanan bu yavru, su içerisinde derine dalamamakta bu yüzden su üzerinde yüzebiliyordu. Bu kaplumbağaların yetişkinliğe ulaşma şansları çok azdır. Samandağ kumsalında tespit edilen bu iki kafalı yavru kaplumbağa yaklaşık bir ay yaşadı ve bu esnada yaklaşık 1 cm uzadı ve 8 gram kadar ağırlığa ulaştı. Yaşama şansı çok az olan bu yavru kurtarılamadı. Muhtemel ölüm nedeni organ yetmezliği olarak tahmin ediliyor. Öldükten sonra detaylı bir şekilde incelenmek üzere Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezine transfer edildi."