Çıray: Erdoğanın uçağı ve sarayları yeni Türkiyenin otorite sembolleridir

Çıray: Erdoğanın uçağı ve sarayları yeni Türkiyenin otorite sembolleridir

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Cumhurbaşkanlığı'na seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın, yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerinde kullanmak için ultra lüks bir uçak aldırmasına sert tepki gösterdi. Çıray, 2012...

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Cumhurbaşkanlığı'na seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın, yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerinde kullanmak için ultra lüks bir uçak aldırmasına sert tepki gösterdi. Çıray, 2012 yılında Erdoğan’a bu konuyla ilgili olarak iki kez soru önergesi verdiğini hatırlatarak, “O zaman bana verilen cevaplarda, böyle bir uçak alımı olmadığı yazılı olarak iletildi ama şimdi gazetelerde yer alan haberlere bakınca görüyoruz ki bu uçağın alındığını kamuoyundan ve bizden gizlemişler.” dedi.

'HALKA ‘TASARRUF YAP’ DİYOR, KENDİSİ SALTANAT SÜRÜYOR'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çıray, yazılı bir açıklama yaparak, Erdoğan’a tahsis edilmek için alınan Airbus A330 tipli uçakla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan’ın iki yıl önce halkı tasarrufa çağırmak için, “Porshe'ye binmeyin, Fiat'a binin, alkolü azaltın, sigarayı bırakın.” dediğini hatırlatan Çıray, şöyle devam etti: “O zaman bunları söylediğinde ben, 26 Ocak 2012’de Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması için bir soru önergesi verdim. Başbakan Erdoğan için Alman-Fransız yapımı özel bir VIP uçak alınacağı duyumunu almıştım. Araştırdım ve bu uçağın Airbus A330 tipli ultra lüks bir uçak olduğunu öğrendim. 15 Mart 2012 tarihinde yazılı olarak gelen cevapta, Başbakanlık demirbaşına kayıtlı beş uçak bulunduğu ve benim sorduğum tipte bir uçak bulunmadığı belirtiliyordu ancak bir hata yapmışlardı. Ben önergemde A330 tipi uçak demiştim, onlar ise ‘A330-200 tipi uçak kayıtlarımızda yok.’ demişlerdi. Şimdi çıkan haberlere bakıyorum da bu uçak alımı milletten gizlenmiş.”

Gelen cevabı tatmin edici bulmadığı için 22 Mart 2012 tarihinde Başbakan’ın cevaplaması için yeniden soru önergesi verdiğine dikkat çeken Çıray, 18 Nisan 2012’de kendisine yeniden cevap verildiğini bildirdi. Çıray, cevabın çok kısa ve bir öncekinden farklı olmadığını belirterek, şu görüşleri ifade etti: "Görünen o ki Erdoğan, Atatürk Türkiyesi’nin karşıtı olan yeni Türkiye'nin kurucu başkanı olmak istiyor. Erdoğan’ın uçağı ve sarayları, yeni Türkiye'nin otorite sembolleridir. Erdoğan, 200 milyon dolar civarında (yaklaşık 436 milyon TL) bir rakama mal olduğu iddia edilen bu uçağa binip saltanat sürerken fakir fukara aç yatıyor.”

Çıray, Erdoğan’a verdiği soru önergeleri ve cevaplarını da hatırlatarak, “Bu belgeleri kamuoyu ve medya ile paylaşarak, Erdoğan’ın bu konuda dürüst olmadığını ifşa etmek istiyorum.” dedi. CİHAN