Çocuğunun okula başlamasını Amin Alayı töreniyle kutladı

Çocuğunun okula başlamasını Amin Alayı töreniyle kutladı

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, çocuğunu ilk defa okula gönderecek olan bir veli, kızına, Osmanlı İmparatorluğu'nda çocuklar ilkokula başlarken yapılan 'Amin Alayı' töreni yaptı.Çocuğunun, okula başlayacağı ilk günlerde okula alışmasını...

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, çocuğunu ilk defa okula gönderecek olan bir veli, kızına, Osmanlı İmparatorluğu'nda çocuklar ilkokula başlarken yapılan 'Amin Alayı' töreni yaptı.

Çocuğunun, okula başlayacağı ilk günlerde okula alışmasını kolaylaştırmak için Osmanlı’da uygulanan bu geleneği devam ettirdiğini belirten Gazi Bahargülü, ‘’Geçen hafta veli toplantısında sınıf öğretmenimiz Murat Angın Bey'den duyduğum ve araştırmalarım sonunda, Osmanlı İmparatorluğu döneminde bir gelenek olan okula yeni başlayan çocukların üzerindeki baskı ve stresi atıp okulu sevmesi için ecdadımızın yapmış olduğu bu güzel geleneği, ilk çocuğum olan Şehbal’in okula başlayacağı ilk gün yaşatmak istedim. Bir gün evvel kızımın istediği elbiseleri aldım. Sevdiği arkadaşlarıyla beraber kızımı, süslettiğim arabam ile gezmeye götürdüm. Babaannesine, dedesine götürdüğüm kızım herkese yarın okula başlayacağını büyük bir sevinçle söyledi. Bu geleneği, Türk milleti olarak yaşatmamız gerektiğine inanıyorum.’’ dedi.

Küçük Şehbal’in sınıf öğretmeni Murat Angın da ''Araştırmalarım sonucu Osmanlı döneminde uygulanan bu töreni veli toplantımızda velilerimize aktardım. İnsanlar için düğün nasıl özel bir gün ise okula başlamak da insanlar için çok özel ve hayatında yalnız bir kere olabilecek bir gündür. Bir toplantımızda velilerimize bir fikir verdim ve Gazi Bey, duyarlılık göstererek kızının okula başlayacağı bugün hazırlıklar yapmış, Gazi Bey'e teşekkür ediyorum. Çocuğumuz Şehbal, inşallah vatana millete hayırlı bir birey olur.’’ diye konuştu.

CİHAN