Çocuk aktivist başından vuruldu

Çocuk aktivist başından vuruldu
Güncelleme:

Pakistan'da kız çocuklarının okuması için kampanya yürüten aktivist başından vuruldu.

Pakistan’da kız çocukların okutulması için kampanya yürüten 14 yaşındaki Malala Yusufzay, Taliban tarafından başından vuruldu. Küçük kız hastanede yaşam mücadelesi veriyor.

Taliban, 14 yaşındaki çocuk aktivist Malala Yusufzay'ı, Svat Vadisi'nde Mingora şehrindeki okulundan eve dönerken başından vurdu. Hastaneye kaldırılan Yusufzay, daha sonra tedavi için Peşaver’e götürüldü.

Ameliyat edilen Malala Yusufzay’ın başındaki mermi çekirdeği çıkartıldı. Yusufzay’ın kontrol altında tutulduğu belirtildi.

Bu arada, saldırı sırasında bir öğrencinin daha yaralandığı öğrenildi.

BBC'ye açıklama yapan Taliban sözcüsü, saldırıyı kendilerinin gerçekleştirdiğini açıkladı. Sözcü,  Taliban karşıtı ve laik olduğu için Yusufzay'a saldırdıklarını söyledi.

SALDIRIYA KINAMA

14 yaşındaki aktiviste yapılan saldırı, Pakistan'da siyasetçi, sivil toplum örgütleri ve medya tarafından kınandı.

Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, saldırının Pakistan'ın İslamcı militanlarla mücadelesini ve hükümetin kadınların eğitime katılması konusundaki kararlılığını sarsmayacağını söyledi.

Malala’nın kızı gibi olduğunu ifade eden Başbakan Raja Pervez de "Bu saldırıyı gerçekleştiren zihniyete karşı mücadele etmek zorundayız. Eğer bu zihniyet devam ederse, hangimizin kızı güvende olabilir" dedi.

2.20121010111545.jpg

‘CESARETİ MERMİYLE SUSTURMAK İSTİYORLAR’

Pakistan İnsan Hakları Komisyonu'ndan üst düzey yetkili Kamile Hayat da, olayı "Cesareti mermiyle susturmaya çalışan bir saldırı" sözleriyle değerlendirdi.

Taliban’a karşı çıkan Yusufzay’ı öven Hayat, bu saldırının diğer ailelerinin kız çocuklarının Taliban'a karşı gelmesine engel olmaya itebileceği konusundaki endişelerini de dile getirdi.

ŞERİAT UYGULANDI

Svat Vadisi'ni 2007'nin sonlarında ele geçiren Taliban, 2009 yılına kadar bölgeyi yönetti. Bu sürede vadide Şeriat hukuku uygulandı.

Bu dönemde kız okulları kapatılırken, araçlarda müzik çalınması da yasaklandı.

Vadiden çıkarılan Taliban, zaman zaman saldırılar gerçekleştirdi. Bölgeden kaçan binlerce kişi, daha sonra evlerine döndü. 

3.20121010111602.jpg

ÖDÜL DEŞİFRE ETTİ

Taliban’ın bölgeye geldiği sırada 11 yaşında olan Malala Yusufzay, bu dönemde günlük yazmaya başladı.

“Gül Makai” ismiyle yazılar kaleme alan Yusufzay, Taliban rejimi altında yaşamanın nasıl bir şey olduğuyla ilgili tuttuğu günlükle gündeme geldi.

Malala Yusufzay kimliği, cesareti nedeniyle ödüle layık görülmesiyle ortaya çıktı.

Yusufzay'ın öğretmen olan babası, yürüttüğü kampanya nedeniyle kızıyla gurur duyduğunu söylemişti.