Çocuk indirimi yapmayana ceza

Çocuk indirimi yapmayana ceza

Otobüs firmalarından bazıları, çocuk indirimini uygulamıyor.

Bugün 14:04 ÇarşambaKanunen 12 yaş altındaki çocuklara indirimli bilet satması gereken otobüs firmalarından bazıları, uygulamayı görmezden geliyor.

Bayram yoğunluğunun yaşandığı İstanbul Otogarı'nda firmaları denetleyen zabıta ekipleri, çocuk ve engelli indirimini uygulamayan 69 firmaya 4 bin TL para cezası kesti.

Otobüsleri kontrol ederek yolculara indirimli bilet uygulamasını anlatan broşürler dağıttı.Zabıta, indirimli bilet satışı yapmayan otobüs firmalarını yakın takibe aldı. Yolculardan gelen şikâyetler üzerine harekete geçen zabıta ekipleri, günde 120 bin insanın geçtiği İstanbul Esenler Otogarı'nda firmaları denetledi.

Zabıta ekipleri, son ayda indirimli 'çocuk bileti'ni uygulamayan 69 firmaya para cezası kesti. Yasalara göre 12 yaş altı çocuklar ile yüzde 40 engeli bulunan yolculara indirimli bilet satması gereken otobüs firmalarının bayram yoğunluğunu da fırsat bilerek uygulamayı görmezden gelmesi, zabıtayı harekete geçirdi. Şikâyetler üzerine son üç aydır İstanbul Otogarı'nda firmaları denetleyen ekipler, indirim uygulamadığını tespit ettiği firmalara 4 bin TL para cezası kesti. Bayramda da mesai yapan otogar zabıtası, metro giriş ve çıkışlarında, otobüslerde ve peronlarda yolculara haklarını anlatıyor. Zabıta ekipleri, çocuk ve engelli indiriminden haberi olmayan vatandaşları bilinçlendirmek için broşür dağıtmaya da başladı. 'Karayolu Taşımacılığında Yolcu Hakları' başlıklı tanıtım afişlerinde vatandaşa bilet düzenlemesi, çocuklar ve yüzde 40 engeli bulunanlara indirimli bilet satışı ile bilet ücret tarifelerinin görünür bir yere asılması gibi haklar hatırlatılıyor. Trabzon'dan İstanbul'a yeni gelen 2 çocuklu bir aile de 8 yaşındaki çocukları için yüzde 30 indirimli bilet alabileceklerini zabıtalardan öğrendi. Rahat yolculuk yapabilmek için çocuklarına da kendileriyle aynı fiyata bilet aldıklarını söyleyen baba, "Bunun kanuni bir hak olduğunu bilmiyorduk. Bundan sonra hakkımızı arayacağız." ifadelerini kullandı.

FİRMAYA KESİLEN CEZANIN BİR ÖRNEĞİ DE ŞİKAYETÇİYE GÖNDERİLİYOR

Zabıta yetkilileri broşürlerin dağıtılmasından sonra kendilerine gelen şikâyet sayısının üçe katlandığını belirtiyor. Şikâyetleri değerlendirerek ilgili firmalara cezai işlem başlatan ekipler, bilet işlemleri ile ilgili hazırladıkları ceza tutanağını aynı zamanda yolcunun adresine postalıyor. Yolcu bu belge ile tüketici mahkemelerine başvurarak parasını geri alabiliyor. Ekipler 2010 yılında tarife listesi asmayan firmalara 20, özürlülere indirim yapmayan firmalara ise sadece 3 ceza kesmişti. Bu yıl ise 34 ceza-özürlü vatandaşın şikâyeti üzerine, 12 ceza ise çocuk yolculara yapılmayan indirim sebebiyle işleme konulmuş.