Çocuk meclisi Sarıyer'de kuruldu

Çocuk meclisi Sarıyer'de kuruldu

Sarıyer Belediyesi’nin konuğu olarak 23 Nisan Çocuk Şenlikleri kapsamında yurt içinden ve yurt dışından gelen farklı kültürlerden yüzlerce öğrencinin oluşturduğu Uluslararası Çocuk Meclisi ilk toplantısını Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde yaptı.

5 günlük çalışma sonucunda ana temasını barışın oluşturduğu bir bildirge yayınladı. Barışın olmadığı bir dünyada yaşamanın anlamsız olduğuna vurgu yapan öğrenciler kurdukları eğitim, çocuk hakları, çevre, kültür sanat, eğlence komisyonlarından çıkanları düzenlenen toplantıda arkadaşları ile paylaştılar.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in misafiri olarak Anadolu’nun çeşitli illerinin yanı sıra Azerbaycan, Gürcistan, Bulgaristan, Polonya, Suriye ve İran’dan gelen 8-18 yaş arası yüzlerce öğrencinin katıldığı meclis oturumu Eğlence Komisyonu’nun gösterisi ile başladı.

“Hayata karşı çevreyle barış”

Kendileri için düzenlenen programdan fırsat buldukları anlarda meclis için çalışma yapan komisyonlar arasında ilk olarak Çevre Komisyonu sunumunu gerçekleştirdi. “Hayata karşı çevreyle barış”, “Bir ağaç bir insan demektir”, “Yere çöp atmayın, geleceğimizi karartmayın” sloganları eşliğinde konuşma yapan komisyon üyeleri, çevreyle empati kurulması gerektiğini ifade etti.

“Küçüğüz diye küçümsemeyin”

Bütün çocukların sahip olduğu hakların önemine değinen Çocuk Hakları Komisyonu’nun sunduğu raporda kendileri için hazırlanan dünyada savaşın yerine barış ve kardeşlik istediklerini belirttiler. Çocukların sahip olduğu hakları bir kez daha dile getiren komisyon üyeleri, haklarına saygı duyulmasını istediler.

“Sanatın dili yok, barışa katkısı çok”

Atölye çalışmalarında çok eğlendiklerini dile getiren Kültür Sanat Komisyonu üyeleri, kültür ve sanata saygı gösterilmesi gerektiğini belirtirken, engelli vatandaşlarında aktivitelere dahil olabilmeleri için gerekli alt yapının sağlanması gerektiğini vurguladı. Sanatın dili yok, barışa katkısı çok diye sloganlarını dile getiren komisyon üyeleri, “Kültür sanat olsun hayat” dediler.

Ev sahibi SAGEM’liler

Yüzlerce çocuğun ağırlandığı Sarıyer’de, yaşıtlarına ev sahipliği yapan SAGEM’li öğrenciler son olarak sahne aldı. “Barışın yağmuru, savaşın ateşini söndürür” sloganı büyük beğeni kazanan SAGEM’li öğrenciler konuşamlarını “Görmek istiyorsan barışı, bırakmalısın savaşı” ile sonlandırdılar.

Sloganlar 'Barış'tan Yana!
 
Tüm komisyonlar barış için yazdıkları sloganları izleyicilerle paylaştıktan sonra sahneye Belediye Başkanı Şükrü Genç davet edildi. Farklı kültürlerin temsilcisi olan çocukların hazırladıkları Uluslararası Çocuk Meclisi 23 Nisan Bildirgesi’ni bir kez daha okuyan Başkan Genç, “Biz büyükler olarak çocuklarımızın sürekli yarınlarını düşünüyoruz. Ama şimdi yaşadıklarını unutmamalıyız. Sayenizde çok şey öğrendim. Burada alınan kararların hayata geçmesi ve Çocuk Meclisi’nin sürekliliğinin olması için elimden geleni yapacağım” şeklinde konuştu. 

Meclis, katılan tüm çocukların Şükrü Genç'e teşekkürlerini sunması ve toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.